Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Podgorica, 08. kolovoza 2018.

Zračne luke Crne Gore idu u koncesiju

Crnogorska vlada namjerava zračne luke u Podgorici i Tivtu dati u koncesiju. Koncesionaru se na upravljanje nudi 2.526.334 m2 državnog zemljišta u kompleksu Zračne luke Podgorica, zatim 544.601 m2 Zračne luke Tivat, kao i sva imovina tvrtke ACG u obje zračen luke. Koncesionar će također biti odgovoran i za izradu prethodne studije procjene za razvijanje Zračne luke Berane, odnosno Zračne luke Ulcinj, u skladu s pozitivnim propisima, u vremenskom razdoblju definiranom ugovorom o koncesiji.

Kako je planirano, zračne luke u Podgorici i Tivtu izdaju se na rok od 25 do 30 godina. Na taj način Vlada Crne Gore želi bolje valorizirati mogućnosti zračnih luka jer njihovo postojeće stanje ne zadovoljava potrebe države i njezinih građana.

Očekuje se značajan broj zainteresiranih za koncesiju jer je, primjerice, Belgijska Besix grupa, koja od 2013. posluje u Crnoj Gori, na sastanku s predstavnicima vlade u siječnju ove godine izrazila svoje zanimanje za sudjelovanje u mogućim projektima, vezanim za valorizaciju zračnih luka Tivat i Podgorica. Kroz obje crnogorske zračne luke u prvih sedam mjeseci ove godine prošlo je 1,3 milijuna putnika, što je 145.000 putnika više nego u istom razdoblju lani, izjavio je Danilo Orlandić, izvršni direktor zračne luke Crne Gore.