Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Oshawa, 10. siječnja 2019.

Zatvara se tvornica za sklapanje GM vozila u Oshawi

Odluka američkog automobilskog diva General Motorsa (GM) o zatvaranju tvornice za sklapanje GM vozila u Oshawi (okolica Toronta) do kraja ove godina izazvala je burne reakcije, ne samo među radnicima GM Oshawe, nego i šire. Sama najava zatvaranja priopćena je još krajem studenoga prošle godine, no sindikati su se nadali kako će predstavnici GM-a prihvatiti njihov prijedlog o zadržavanju proizvodnje u Oshawi. Međutim, to se nije dogodilo prvenstveno, kako kažu u GM-u, iz financijskih razloga. Naime, za isti posao sklapanja automobila u Meksiku radnik dobije 2 CAD po satu, a u Kanadi preko 30 CAD. 

Zatvaranje tvornice rezultirat će izravnim gubitkom 2.500 radnih mjesta, a neizravno, uzme li se u obzir cijeli opskrbni lanac, utjecat će na njih daleko više. Tvrtka GM se obvezala financirati prekvalifikaciju radnika koji su voljni pokušati pronaći nova radna mjesta u široj okolici Toronta.

Međutim, zatvaranje tvornice u Oshawi utjecat će na cijelo gospodarstvo Ontarija, koje će slijedeće godine izgubiti 5 milijardi CAD, a u sljedećih 5 godina i 14.000 radnih mjesta, pokazuje to studija utjecaja zatvaranja tvornice u Oshawi.