Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Tel Aviv, 13. rujna 2017.

Zanimljivosti o multinacionalnim centrima za istraživanje i razvoj u Izraelu

Iz studije Dun & Bradstreet-a o multinacionalnim centrima za istraživanje i razvoj u Izraelu (pripremljena na zahtjev izraelskog Ministarstva gospodarstva i industrije):

Strane hi-tech kompanije čine 4,5 posto svih hi-tech kompanija u Izraelu. No, oko četvrtine osoba zaposlenih u hi-tech sektoru u Izraelu, oko 71.000, radi u jednom od preko 300 multinacionalnih centara za istraživanje i razvoj, centara koje su uspostavile strane kompanije.

Najveći broj tih centra bio je uspostavljen nakon što je strana kompanija kupila izraelski start-up i preuzela njegove lokalne djelatnike. 

Od 1960-tih do danas, u Izraelu je uspostavljeno oko 380 multinacionalnih centara za istraživanje i razvoj, od kojih je danas operativno njih 307. Najveći broj uspostavljen je od 2008. godine na ovamo. Prva strana kompanija koja je uspostavila centar bio je IBM, a centar djeluje i danas.

Oko 20 posto tih stranih kompanija, uz svoje centre za istraživanje i razvoj, imaju u Izraelu i proizvodne pogone, koji uglavnom proizvode koristeći napredne i visoko sofisticirane tehnologije. Izrael sa svoje strane, uz mjere poticanja uspostave centara za istraživanje i razvoj, pokušava privući još i više takve proizvodnje te se trajno razmatraju načini kojima bi se to pospješilo, poglavito kroz porezne okvire.

Oko 70 posto svih centara, njih 210, uspostavljeno je/povezano je s kompanijama iz SAD-a, dok su na drugom mjestu po brojnosti centri uspostavljeni/povezani s kompanija iz Njemačke, njih 17 odnosno 5 posto svih centara.

Kineske su kompanije na trećem mjestu, s 8 centara (3 posto), no podaci pokazuju da Kinezi u većoj mjeri preferiraju prisutnost u Izraelu kroz ulaganja u fondove rizičnog/poduzetničkog kapitala (venture capital) od prisutnosti kroz R&D. Navodi se da oko 20 posto ukupnog poduzetničkog kapitala u Izraelu danas dolazi iz Kine.

Centri za istraživanje i razvoj prema sektorima: 26  informacijska tehnologija, od 10-12 posto medicinska oprema, komunikacije, poluvodiči, internet i mobilna tehnologija, 7 posto kompjutorska sigurnost itd.

Velika ih je većina gusto koncentrirana u središnjem Izraelu, od čega 54 u Tel Avivu, 33 u Petah Tikvi, 30 u Herzliyi itd., dok ih se 20 nalazi u sjevernom Izraelu, a (samo) 5 u južnom Izraelu (Be'er Sheva).

(Izvor članak: http://www.haaretz.com/israel-news/business/1.796462)