Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Ljubljana, 13. siječnja 2020.

Vrijednost industrijske proizvodnje u Sloveniji u studenom 2019. za 1,1 posto niža nego u listopadu

Prema objavi Statističkog ureda Republike Slovenije, vrijednost industrijske proizvodnje je u studenom 2019. bila za 1,1 posto niža nego u listopadu iste godine i za 1,2 posto viša nego u studenom 2018. Malo viša nego u mjesecu prije bila je samo vrijednost industrijske proizvodnje u području opskrbe električnom energijom, plinom i parom (za 0,1 posto). U prerađivačkim djelatnostima je bila niža za 1,2 posto, a u rudarstvu za 5,6 posto. Što se tiče pojedinih skupina proizvoda, vrijednost industrijske proizvodnje je bila viša nego u prethodnom mjesecu u području proizvodnje za investicije (za 1,7 posto), dok su vrijednosti proizvodnje za intermedijarnu potrošnju te za široku potrošnju bile niže za 1,4 posto odnosno za 3,6 posto.

Prihod od prodaje u industriji je u studenome 2019. na mjesečnoj razini bio za 0,7 posto niži, a na godišnjoj za 2,3 posto viši. Pad prihoda od prodaje na mjesečnoj razini bio je posljedica pada prihoda od prodaje na stranim tržištima. Prihod od prodaje na stranim tržištima je bio za 2,8 posto niži nego u prethodnom mjesecu dok je na domaćem tržištu bio za 1,1 posto viši.

Vrijednost zaliha u industrijskoj proizvodnji je u studenome 2019. bila viša i na mjesečnoj i na godišnjoj razini (za 0,2 posto odnosno za 3,5 posto). U prerađivačkim djelatnostima je bila za 0,2 posto viša od prethodnog mjeseca, a u rudarstvu za 12,1 posto niža.