Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Subotica, 06. prosinca 2017.

Vojvodina dobila Razvojnu agenciju

Vojvodina je u 2017. godini dobila Razvojnu agenciju (RAV), čiji je osnovni zadatak poticanje dotoka stranih i domaćih investicija i pružanje potpore investitorima. RAV je osnovan u veljači, pod okriljem Pokrajinske vlade te kao pravni slijednik VIP fonda.

Agencija je zadužena za praćenje i pronalaženje svih raspoloživih financijskih sredstava iz dostupnih međunarodnih fondova i koordiniranje dodjele pokrajinskih subvencija.

Isto tako osigurava potporu lokalnim samoupravama i vojvođanskim poslovnim inkubatorima te izvozu i to putem pomoći domaćim tvrtkama koje žele ući u dobavljačke lance velikih firmi. Zasad u Vojvodini posluje oko 340 stranih tvrtki, s ukupnim investicijama od oko 8,5 milijardi eura i 70.650 zaposlenih.

Najveće zemlje investitori su Njemačka, SAD, Italija, Slovenija, Francuska i Belgija, a vodeći sektori su agro biznis i prateća automobilska industrija. Tako su 2017. godinu u Vojvodini obilježila velika ulaganja. Uz domaće pojavili su se i strani investitori: talijanski Zoppas, belgijski Ravago Chemicals, nepalski CG Foods Europe, hrvatski Kostel Automotive, njemački Continental Srbija i Phoenix. 

U 2018. godini RAV nastavlja s provedbom svih svojih redovnih projekata. Osam vojvođanskih gradova potpisalo je s Pokrajinskom vladom i RAV-om Sporazum o suradnji radi zajedničkog nastupa na međunarodnim sajamskim manifestacijama investicijskog karaktera.