Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Beograd, 28. veljače 2020.

Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto u potrazi za strateškim partnerom koji bi pokrenuo proizvodnju električnih automobila ili akumulatora u Loznici

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je 26. veljače ove godine kako Vlada Republike Srbije i kompanija Rio Tinto, nastavljajući suradnju na projektu „Jadar“, planiraju zajedno tražiti potencijalnog strateškog partnera koji bi otvorio postrojenje za proizvodnju električnih vozila ili akumulatora u blizini Loznice, u zapadnoj Srbiji. Taj treći partner, ističe premijerka, trebao bi koristiti litij i sve resurse dobivene iz kemijske tvornice Rio Tinto kao temelj za stvaranje krajnjeg proizvoda, što će dati poticaj cjelokupnoj srbijanskoj ekonomiji.

Prema podacima Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, projekt „Jadar“ koji razvija Rio Tinto, jedna od vodećih rudarskih kompanija u svijetu, predstavlja jedno od najznačajnijih svjetskih nalazišta litij-natrij-borosilikatnog minerala jadarita s rezervama od preko 135 milijuna tona. U istraživanja je Rio Tinto do sada uložio više od 130 milijuna dolara.