Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Sydney, 20. travnja 2017.

Vlada Australije želi izmjestiti javne službe u regionalne dijelove Australije

Vlada Australije želi izmjestiti javne službe u regionalne dijelove Australije, odmičući ih dalje od glavnog grada Canberre /ACT/. Upravo je zatraženo od svakog od  ministara u australskoj Vladi da argumentira zbog čega je mišljenja da upravo njegovo ministarstvo i njemu pridruženi uredi trebaju ostati u glavnom gradu.

Za sada je sigurno da u Canberri ostaju financije, riznica i porezna uprava. Ministarstvo poljoprivrede je najlogičniji izbor  za preseljenje u neki od jakih ruralnih dijelova Australije, odnosno preseljenje očekuje neke od njegovih mnogobrojnih ureda i agencija. Utvrđeno je kako je ionako preko 60 posto zaposlenika australskog Commonwealtha, zaposleno van glavnog grada, ali ipak u velikim gradovima, poput  Sydneya i Melbourna.

Prošlogodišnji potez kojim je preseljen Australski ured za  lijekove u veterinarstvu i pesticide iz Canberre u Armidale, naišao je na odobravanje, ali je i ukazao na problem nedostatka odgovarajućeg radnog prostora za zaposlenike, koji je svakako potrebno prethodno osigurati.