Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Canberra, 21. travnja 2020.

Virgin Australia proglasio stečaj

Zrakoplovna kompanija Virgin Australia (VA) proglasila je u ponedjeljak 20. travnja 2020. godine stečaj nakon što je federalna Vlada odbila nekoliko poziva Uprave za financijskom injekcijom u iznosu od 1.4 milijarde AUD. Time je VA postala prva velika korporacija koja odlazi u stečaj zbog pandemije korona virusa. VA je i prije izbijanja pandemije bila u financijskim problemima, a zbog drastičnog smanjenja broja putnika uzrokovanog COVID-19 tj. zbog mnogih ograničenja i zabrana putovanja, dug je prije proglašenja stečaja iznosio 5 milijardi AUD. Trenutno nije poznato što će biti s više od 16 tisuća radnika koji su direktno i indirektno povezani s tvrtkom. Pandemija korona virusa pogodila je tvrtku u trenutku kada se planiralo provođenje značajnih promjena - konsolidacija radne snage, smanjenje tj. modernizacija flote zrakoplova, odustajanje od neprofitabilnih ruta, novi i povoljniji ugovori s dobavljačima.

Stečajni postupak provodit će tvrtka Deloitte koja je u kontaktu s nekoliko mogućih investitora, a namjera je provesti proces restrukturiranja i refinanciranja poslovanja na takav način da tvrtka što je prije moguće izađe iz stečaja.

Inače, Virgin Australia u većinskom je stranom vlasništvu - Etihad Airways (20.94%), Singapore Airlines (20.09%), Nanshan Group (19.98%), HNA Group (19.82%) i Virgin Grupa kojoj je na čelu Richard Branson (10.42%).

VA će nastaviti s planiranim domaćin i međunarodnim letovima, a do stečaja je tvrtka imala udio u domaćim letovima od 31%. Prije stečaja, Virgin Australia je imao flotu od 130 zrakoplova koji su letjeli u 41 destinaciju.