Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Melbourne, 12. veljače 2018.

Viktorija želi središnji obrambeni ugovor LAND 400 faze 2

Projekt LAND 400 najveći je pothvat nabave opreme za kopnene snage u australskoj povijesti, s procijenjenom vrijednošću od oko deset milijardi australskih dolara (7,1 milijardu američkih dolara). Cijeli projekt LAND 400 čine četiri faze: prva faza je izrada studije opsega projekta kojom su definirane preostale tri faze, druga je CRV, treća BVP, a četvrta integrirani sustav obuke za vozila. Tako bi projekt LAND 400 trebao rezultirati isporukom borbenog izvidničkog vozila (Combat Reconnaissance Vehicle – CRV), borbenog vozila pješaštva (Infantry Fighting Vehicle), inženjerijskog vozila (Manoeuvre Support Vehicle – MSV) i integriranog sustava obuke (Integrated Training System – ITS).

Vlada Viktorije poduzima sve kako bi si osigurala središnji obrambeni ugovor LAND 400 faze 2  koji bi, uz stvaranje novih radnih mjesta, osnažio gospodarski ekosustav Australije. Melbourne se popeo na sam vrh australske ljestvice za industrijsku izvrsnost.

Nastojanje Viktorije da dobije projekt LAND 400 faze 2 daleko je više od jednog, iako velikog ugovora. Projekt bi također stvorio stotine hi-tech radnih mjesta putem mreže manjih viktorijskih tvrtki koje su već aktivne u državnom obrambenom sektoru u vrijednosti od 8 milijardi dolara. S jakom tehnologijom, naprednom proizvodnjom i dobro uspostavljenim opskrbnim lancem u Viktoriji, transfer i suradnja pametnih i sposobnih ljudi s drugim industrijskim sektorom stvara pozitivni učinak na inovacije koji zauzvrat ojačava postojeća poslovanja i pomaže stvaranju novih poduzeća.

Kako je izjavio glasnogovornik viktorijske obrambene industrije Greg Combet, nema nikakve sumnje da je zapravo industrijska snaga koju predstavlja Fishermans Bend ono što ovu državu stavlja na sam vrh popisa uspješnih. Trećina diplomanata inženjera iz zemlje diplomirala je u Melbourneu i to je ono što je BAE Systems uvidio i što želi iskoristiti.

Odluka o drugoj fazi očekuje se u prvom polugodištu 2018. godine.