Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Frankfurt, 11. svibnja 2020.

Video konferencija „Dan izvoznika Savezne države Hessen“, 25. lipnja 2020., Frankfurt

Gospodarska komora Frankfurta (IHK) 25. lipnja 2020. godine u svojim prostorijama organizira video konferenciju pod nazivom „Dan izvoznika Savezne države Hessen“. Na konferenciji će sudjelovati predstavnici mreže njemačkih bilateralnih gospodarskih i vanjskotrgovinskih komora (AHK) koje zastupaju interese njemačkog gospodarstva u devedeset dvije države širom svijeta, odnosno u sto četrdeset gradova, uključujući i Zagreb.

Kako je najavljeno u programu video konferencije, predstavnici malog i srednjeg poduzetništva iz Hessena biti će u mogućnosti dobiti neposredne informacije i savjete o specifičnostima i potrebama pojedinih tržišta te razvoju gospodarstva i poslovnih prilika u pojedinim zemalja u kojima djeluju predstavništva AHK, uključujući i Hrvatsku.

Uz IHK, sredstva za video konferenciju osigurala je Savezna država Hessen te Europski fond za regionalni razvoj (EFRE). Namijenjena sredstva bi zainteresiranim poduzetnicima iz Hessena trebala olakšati poslovnu suradnju s pojedinim državama kroz lakši pristup informacijama o njihovim gospodarskim kretanjima te mreži poslovnih partnera, kao i podršku pri plasiranju novih proizvoda i usluga na njihova ili pak neka nova tržišta.

Sudionici video konferencije će imati mogućnost direktno postavljati pitanja stručnjacima iz predstavništava AHK u pojedinim državama vezano uz mogućnosti pristupa njima interesantnim tržištima. Na taj način će svakom sudioniku biti omogućeno zatražiti savjet od šest stručnjaka, odnosno predstavnika AHK iz odabranih zemalja.

Inače, njemačke bilateralne gospodarske komore (AHK) kroz program DEInternational, svojim klijentima i partnerima već nude srodne usluge, koje između ostalog uključuju izradu studija o pojedinim tržištima, pravno savjetovanje, informacije o mogućnostima ulaganja te podršku u nalaženju poslovnih partnera.

Ovogodišnja video konferencija se, uslijed COVID-19 pandemije, zapravo održava umjesto najavljenog „5. Dana izvoznika Savezne države Hessen“ koji bi se prema najavama Gospodarske komore Frankfurta (IHK) trebao održati 2021. godine.

Važno je dodati, kako predstavništvo AHK u Hrvatskoj, odnosno Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora u Zagrebu predstavlja najveću bilateralnu gospodarsku organizaciju u Hrvatskoj (oko četiristo članova). Također, Hrvatska gospodarska komora je dana 10. svibnja 2019. s AHK u Zagrebu i Udruženjem njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) iz Berlina potpisala sporazum prema kojem su hrvatske tvrtke u inozemstvu u mogućnosti koristiti usluge njemačkih vanjskotrgovinskih komora pod jednakim uvjetima kao i njemačke tvrtke.