Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Kuala Terengganu, 08. kolovoza 2018.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Maleziji posjetio saveznu državu Terenggan

Veleposlanik Republike Hrvatske u Maleziji Krešo Glavač boravio je 2. kolovoza ove godine u posjetu saveznoj državi Terengganu, u svrhu gospodarske promocije Republike Hrvatske u toj zemlji.

Posjetio je tom prigodom administrativne i gospodarske subjekte Terengganua i susreo se sa svim mjerodavnim sugovornicima po pitanju gospodarske interakcije s Hrvatskom. Osim s dužnosnicima te savezne države, među kojima su bili Tuan Haji Razaki bin Puteh i YM Haji Engku Md. Azmsreo, susreo i s direktorima Razvojne agencije.

Također, hrvatski veleposlanik Glavač iskoristio je svoj posjet malezijskoj saveznoj državi Terengganu za upoznavanje s najvećim vladinim projektom, odnosno s takozvanom prvom malezijskom silicijskom dolinom „Terengganu Silica Valley – TSV“, u cilju pronalaska prostora za hrvatske tvrtke koje bi mogle sudjelovati u ovom projektu. TSV je zamišljen kao kulturno tehnološko središte za okupljanje inovatora i stvaranje simbioze, koja povezuje kreativnost u dva smjera - kultura i tehnologija.

Tijekom prezentiranja Hrvatske kao potencijalnog gospodarskog partnera, hrvatski veleposlanik Glavač podrobnije je predstavio područje djelovanja tvrtke Končar i programa elektroenergetskih projekata s naglaskom na izvedbe manjih hidroelektrana. Tom prigodom je također upoznao svoje domaćine i s hrvatskim tvrtkama koje su u zadnje dvije godine iskazale zanimanje za gospodarsku suradnju s Malezijom, među kojima su DOK-ING, IN 2, TVD System Carniola i druge.