Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Bratislava, 07. studenog 2018.

Uvođenje specijalne pristojbe za maloprodajne lance

Maloprodajni trgovački lanci koji posluju u Slovačkoj (njih 4 ili 5 kontrolira 80 posto slovačkog tržišta) plaćat će od 1. siječnja  2019. specijalnu pristojbu od 2,5 posto na svoj neto promet u cilju osiguranja veće subvencije domaćim poljoprivrednicima i proizvođačima hrane.

Pristojbu će plaćati maloprodajni lanci koji posluju u barem dva slovačka okruga i koji imaju unificirani dizajn, zajedničku komunikaciju i zajedničke marketinške aktivnosti, dok će maloprodajni lanci s manjim prometom od 5.000 eura u relevantnom razdoblju bit oslobođeni od obveze njenog plaćanja.

Kako se očekuje, subvencije osigurane plaćanjem specijalne pristojbe pridonijet će većoj konkurentnosti domaćih proizvođača hrane u odnosu na susjedne zemlje te osigurati pravedniju distribuciju zarade među poljoprivrednicima, proizvođačima hrane i maloprodajnim lancima. Nova pristojba trebala bi osigurati visokokvalitetne, svježe i pouzdane prehrambene proizvode, koji bi ujedno bili i skuplji.

Prema mišljenju sindikata, Zakon o specijalnoj pristojbi značajno će utjecati na rast cijena hrane (nazivaju ga porezom na hranu), što će najviše pogoditi siromašnije populacije, među kojima su i zaposlenici u sektoru trgovine. Uvozit će se jeftinija i manje kvalitetna hrana iz inozemstva koja bi mogla narušiti njihovo zdravlje. Cijene hrane i bezalkoholnih pića u prvom polugodištu ove godine porasle su za 5,4 posto, što je najveći porast u Europskoj uniji. Međutim, uvođenje nove mjere negativno će se odraziti i na socijalni dijalog (na porast plaća u sektoru trgovine), što će ozbiljno utjecati na kolektivni pregovarački proces.

Uz sindikate, Zakon o specijalnoj pristojbi za maloprodajne lance kritiziraju poslodavci i Institut za ekonomske i društvene analize (INESS). Nova pristojba, kako ocjenjuju, povećat će potrošačke cijene, posebice prehrambenih artikala, smanjiti izvore za plaće i bonuse mnogobrojnih zaposlenika te povećati administraciju, a ostaje i neriješeno pitanje internet trgovina. I Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je na strani poljoprivrednika jer, kako tvrde, rizici u poljoprivredi veći su nego u bilo kojem drugom sektoru gospodarstva te je njihovo rješavanje ključno za sigurnost hrane.