Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

London, 21. svibnja 2018.

Uspješno predstavljanje hrvatskog startupa vHealthLAB pred investitorima u Londonu

Hrvatski medicinski startup vHealthLAB uspješno se predstavio pred potencijalnim investitorima u okviru završnog dijela programa obuke Startupbootcamp InsurTech 2018 Demo Day, koji se već treću godinu zaredom održavao u središnjem Londonu u blizini Trafalgar Square u prestižnoj konferencijskoj dvorani „8 Northumberland Avenue“. Predstavljanju vHealthLAB-a pribivala je i Davorka Žanić Dražić, savjetnica za gospodarstvo u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Londonu.

Naime, vHealthLAB je od 1. veljače 2018. u Startupbootcampu, jednom od vodećih svjetskih akceleratora na području inovacija u sve brže rastućem sektoru osiguranja, prošao tromjesečni program obuke InsurTech nakon što je, između više od 1.000 prijavljenih, bio izabran u skupini od 10 najperspektivnijih startupova u kategoriji digitalnog zdravlja, osiguranja, ekonomije dijeljenja i drugih brzo rastućih srodnih grana. Riječ je o startupu koji predstavlja platformu za telemedicinu, odnosno praćenje pacijenata koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, a preko koje se uz pomoć umjetne inteligencije rješavaju mnogi akutni problemi u zdravstvu, prouzrokovani nedostatkom dovoljnog broja stručnjaka-kardiologa koji mogu postaviti dijagnozu. Ovu pametnu platformu osmislila je hrvatska znanstvenica dr.sc. Nina Šesto, ujedno i izvršna direktorica vHealthLAB-a, koja je tako svoju uspješnu znanstvenu karijeru zamijenila jednako uspješnom poduzetničkom. U prepunoj dvorani 8 Northumberland Avenue održala je tom prigodom vrlo zanimljivu prezentaciju o tomu kako je nastala ideja o ovoj platformi te kako funkcionira primanje i vizualizacija EKG podataka, odnosno cjelokupni ekosustav obrade podataka pacijenta, stavljajući time hrvatsku znanost i mlade poduzetnike na svjetsku kartu perspektivnih tehnoloških startupova.

U neformalnom razgovoru s predstavnicima vHealthLAB-a, Hajdi Čenan, suosnivačicom i glavnom operativnom direktoricom te Davorom Runje, glavnim direktorom za tehnologiju istaknuto je zadovoljstvo razinom kvalitete završenog programa, kao i dosad ostvarenim kontaktima tijekom boravka u Londonu. Veliko zanimanje potencijalnih investitora i posjetitelja na štandu vHealthLAB-a ukazuje i na dugoročne potencijale njihovog daljnjeg uspješnog razvoja te mogućnosti plasmana na britanskom i svjetskom tržištu, potvrdivši time ocjenu njihovog mentora Davida Cabrala, koji ih je predstavio kao neustrašiv tim koji „really know their business“.