Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Stuttgart, 13. ožujka 2018.

U Stuttgartu predstavljena hrvatska pametna klupa

 Stuttgartu 12. ožujka ove godine održano je predstavljanje pametne klupe Steore, solinske tvrtke Include. Njezino postavljanje ispred Gradske vijećnice Stuttgarta na poznatom Marktplatzu, gdje ostaje do 1. travnja ove godine, ostvareno je uz pomoć Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu.

Samom predstavljanju Steore bili su nazočni predstavnici Grada Stuttgarta, njemačkih i hrvatskih medija te predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu, Ivan Bulaja, konzul gerant i Ivan Sablić, vice konzul i savjetnik za gospodarstvo.

Predstavnik tvrtke za njemačko područje Jens Gröschner predstavio je nazočnima klupu s njenim tehničkim pojedinostima, kao i sve prednosti koje nudi ovaj visoko sofisticirani proizvod. Grad Stuttgart prvi je grad u Njemačkoj koji je prepoznao vrijednost ove klupe i njime bi mogao riješiti problem internetske veze. Klupa je mjesec dana na probnom radu i očekuju se rezultati testova. Ostvareni su kontakti i s drugim gradovima u Njemačkoj koji su također pokazali zanimanje te se očekuje kako će veliki broj proizvoda iz solinskog pogona završiti na brojnim šetnicama i parkovima u Njemačkoj.

Predstojnik Glavnog ureda Grada Stuttgarta Bernd Reichert pozitivnim je ocijenio ideju i samu klupu te posebno činjenicu da je Stuttgart prvi grad u Njemačkoj koji testira klupu. 

Okrug od 200 km oko Stuttgarta predstavlja tehnološki najrazvijeniji dio Europe te je ovo svojevrsna europska „Silicijska dolina“. Ukoliko hrvatski poduzetnici budu proizvodili u skladu s vremenom, ako ne i ispred vremena kao što je ova klupa, onda će lako pronaći svoje tržište, ustvrdio je vicekonzul Sablić.

O klupi je vrlo pozitivno pisao njemački najutjecajniji dnevni list Bild, a svjetska tv kuća CNN priredila je opširan prilog o izumitelju i mladom poduzetniku Ivanu Mrvošu te njegovoj tvrtki.