Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Beograd, 11. lipnja 2018.

U Srbiji manje od 600.000 nezaposlenih

Nezaposlenost u Srbiji pala je ispod 600.000 osoba. Prije godinu dana nezaposlenost u Srbiji bila je ispod 700.000, dok je  početkom 2012. bez posla bilo skoro 800.000 osoba. Sada je veća gospodarska aktivnost, a time i mogućnosti zapošljavanja, izjavio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović.

Trenutačno je u evidenciji NSZ-a registrirano 594.100 nezaposlenih osoba. Na tržištu rada potrebne su osobe sa završenim zanatom (kuhari i zavarivači), ali i njegovatelji starijih i nemoćnih osoba te medicinske sestre. Danas poslodavci ne traže samo diplomu, već i poznavanje stranih jezika te posjedovanje informacijsko-komunikacijskih vještina. Stoga NZS širom Srbije organizira obuku za osobe s niskim kvalifikacijama.

Što se tiče visokoobrazovanih osoba, posao najlakše pronalaze inženjeri elektronike i elektrotehnike, profesori matematike, fizike i stranih jezika, liječnici specijalisti, farmaceuti i biokemičari. Od vještina je najtraženije poznavanje stranog jezika (engleski ili njemački), informacijsko-komunikacijskih vještina, posjedovanje licence te položen stručni ispiti. Za vozače se traže viši stupnjevi kategorija.

Trećinu nezaposlenih čine nekvalificirane i niskokvalificirane osobe, međutim, povećan je proračun za njihove obuke i specijalizacije, ističe direktor NZS-a. Obuke obuhvaćaju cijelu zemlju i traju tri mjeseca, dok one složenije, kao na primjer za informacijske tehnologije, mogu trajati i do šest mjeseci. Došlo je vrijeme kada poslodavci podižu razinu zapošljavanja te nude bolje uvjete rada i veću zaradu.

Kada je u pitanju sezonski posao, najviše se traže djelatnici u poljoprivredi, građevinarstvu, ugostiteljstvu, turizmu, trgovini. No, treba smanjiti zapošljavanje u sivoj zoni, koja je u poljoprivredi prevladavajuća, zaključio je direktor NZS-a Martinović.