Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Bordeaux, 06. prosinca 2017.

U Bordeauxu održani “Danim hrvatskih vina“

Prezentacija hrvatskih vina pod nazivom “Dani hrvatskih vina“ (“La Cite du Vin“) održana je u “Gradu vina“ u Bordeauxu, u razdoblju od 01. do 03. prosinca ove godine.

Udruženje vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori prihvatilo je partnerski odnos s “Gradom vina“ te će tijekom tri godine predstavljati više od tri tisuće boca najznačajnijih hrvatskih vina iz ukupno dvadeset tri vinarije, pod nacionalnim brandom “Vina Croatia - vina mosaica“.

Tijekom hrvatskog vikenda u „Gradu vina“ održano je nekoliko prezentacija hrvatskih vina iz Slavonije, Istre i Dalmacije o kojima su, osim stručnjaka, govorili i sami proizvođači.

Program je zaokružen konferencijom uz sudjelovanje dr. Darka Preinera s Medicinskog fakulteta u Splitu koji je predstavio hrvatska  vina i vinograde te dr. Mladena Bobana sa Sveučilišta u Zagrebu koji je govorio o utjecaju vina na zdravlje. Sva događanja pobudila su veliko zanimanje stručne i opće javnosti, o čemu svjedoči izuzetno dobra posjećenost.

Na “Danima hrvatskih vina“ u  “Gradu vina“ sudjelovao je i veleposlanik Republike Hrvatske u Parizu Filip Vučak.

“Grad vina“ (“La Cite du Vin“) utemeljen je 2016. godine. Od tada je zabilježio više od pola milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta. U međuvremenu je postao najveće središte ljubitelja vina u Francuskoj, interaktivni muzej, vinoteka s vinima iz 80-ak zemalja (među njima je i osam hrvatskih), mjesto održavanja izložbi, prezentacija, filmskih projekcija i akademskih seminara na temu vina.