Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Beograd, 11. siječnja 2019.

Turska ratificirala Sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom

Turski parlament ratificirao je novi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske. Time će se veći broj proizvoda naći na bescarinskom režimu trgovine između dviju zemalja, izjavio je Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

Potpisivanje ovog sporazuma, dodao je,  omogućilo je Srbiji  početak bescarinskog godišnjeg izvoza u Tursku 5.000 tona junećeg mesa, 25.000 tona sirovog suncokretovog ulja, 10.000 tona rafiniranog suncokretovog ulja, 15.000 tona sjemena suncokreta, 5.000 tona soje, 1.000 tona preparata za ishranu životinja i 500 tona pojedinih pekarskih proizvoda. Uz to, sporazum je Srbiji omogućio udvostručavanje dosadašnjih kvota za bescarinski izvoz graška, graha, kukuruza i suhih šljiva. Kako se očekuje, bit će to snažan poticaj za povećanje srbijanskog izvoza u Tursku i proširivanje opsega robne razmjene dviju zemalja, koja je u 2018. godini prvi put premašila milijardu eura, ustvrdio je ministar Ljajić.

Također, naglasio je, u Beogradu su započeli dvodnevni razgovori o zaključenju Sporazuma o slobodnoj trgovini s Euroazijskom ekonomskom zajednicom (Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Armenija i Kirgistan), koji bi trebao biti parafiran prigodom posjete predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina Srbiji 17. siječnja ove godine. Veći dio teksta tog sporazuma dogovoren je tijekom ranijih pregovora, a preostalih  šest tarifnih linija valja još usuglasiti, napomenuo je ministar Ljajić.