Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Peking, 12. veljače 2018.

Tri od pet vodećih svjetskih proizvođača pametnih telefona iz četvrtog tromjesečja 2017. dolazi iz Kine

Tri kineske kompanije nalaze se među vodećih pet svjetskih proizvođača pametnih telefona iz četvrtog tromjesečja prošle godine.

Kineski proizvođači Huawei, Xiaomi i OPPO zauzeli su redom treće, četvrto odnosno peto mjesto na svjetskom tržištu pametnih telefona u posljednja tri mjeseca prošle godine kada je riječ o tržišnom udjelu i broju isporučenih primjeraka.

Huawei je imao najbolju izvedbu među tri velike kineske kompanije, s isporukom od 41 milijun jedinica tijekom zadnjeg tromjesečja prošle godine. Unatoč tome, broj isporučenih jedinica bio je za 9,7 posto manji u odnosu na 45,4 milijuna, isporučenih u zadnja tri mjeseca 2016. Xiaomi je zauzeo četvrto mjesto s 28,1 milijunom isporučenih jedinica te udvostručenjem svog tržišnog udjela od 3,3 na 7 posto u odnosu na posljednja tri mjeseca 2016.

Xiaomi se nastavio usmjeravati na rast izvan Kine s Indijom i Rusijom kao svoja dva najveća tržišta. Ta kineska tvrtka bila je ujedno i jedina među prvih pet koja u posljednjem tromjesečju 2017. nije svjedočila padu prodaje na godišnjoj razini. U međuvremenu je OPPO pao sa četvrtog na peto mjesto ukupnog poretka, a u zadnja tri mjeseca prošle godine isporučio je 27,4 milijuna pametnih telefona. Ta tvrtka usmjerava se na osvajanje azijskih zemalja, uključujući Indiju, Indoneziju i Vijetnam.