Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Beograd, 10. siječnja 2019.

Svjetska banka podigla procjenu gospodarskog rasta Srbije za 2018.

Svjetska banka podigla je procjenu rasta Srbije za 2018. godinu za 0,5 postotnih bodova, na 3,5 posto u odnosu na prognozu iz prošlogodišnjeg lipnja, kada je procjenu rasta globalnog gospodarstva snizila za 0,1 postotni bod, na 3 posto.

U svojem najnovijem izvješću o globalnim gospodarskim perspektivama ova međunarodna financijska institucija zadržala je prognoze rasta srbijanskog gospodarstva za 2019. godinu na 3,5 posto, a za 2020. i 2021. godinu na 4 posto. Istodobno je naniže revidirala projekcije rasta svjetske ekonomije za tekuću i sljedeću godinu za po 0,1 postotni bod, na 2,9 posto i 2,85 posto.

Analizirajući ekonomske prilike po regijama, Svjetska banka navodi kako su umjerena inflacija i niske kamatne stope doprinijele ubrzanju gospodarskog rasta u nekim zemljama, ističući kao primjer Mađarsku, Srbiju i Poljsku. Također napominje kako su pojedine zemlje na Zapadnom Balkanu, poput Srbije, Albanije i Makedonije, ublažile kamatne stope uslijed stabilne i niže inflacije od ciljane.