Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Pretoria, 10. siječnja 2019.

Svjetska banka očekuje rast južnoafričkog gospodarstva od 1,3 posto

Gospodarski rast Južne Afrike u 2019. godini iznosit će skromnih 1,3 posto, procijenila je Svjetska banka (WB). Ta prognoza uspoređuje se s 1,7 posto rasta koji je još u listopadu prošle godine predvidio T. Mboweni, ministar financija Republike Južne Afrike, kao i s 1,9 posto rasta koliko je prognozirala Južnoafrička rezervna banka.

U izvješću o globalnim gospodarskim perspektivama za 2019. godinu Svjetska banka je priopćila kako se očekuje povećanje rasta u Subsaharskoj Africi na 3,4 posto, unatoč očekivanom slabljenju trgovine i ulaganja. Izgledi za gospodarski rast u Subsaharskoj Africi zasnovani su na smanjenoj razini političke neizvjesnosti i neprekidnom snažnom rastu u zemljama koje nisu resursno intenzivne. Primjerice, u 2019. godini očekuje se povećanje rasta u Nigeriji na 2,2 posto, pod pretpostavkom da se proizvodnja nafte oporavi iako sporo poboljšanje privatne potražnje ograničava rast u sektoru ne-naftne industrije. Nadalje, prognozira se, BDP Angole porast će za 2,9 posto kako se naftni sektor oporavlja s novim naftnim poljima i kako reforme jačaju poslovno okruženje.

Prema priopćenju Svjetske banke, gospodarstva u nastajanju i razvoju trebala bi obnoviti zaštitne okvire politika i povećati produktivnost kako bi održala rast. No, rast među razvijenim gospodarstvima, kako se predviđa, past će ove godine na 2 posto slijedom očekivanog usporavanja vanjske potražnje, rastućih troškova zaduživanja i trajnih neizvjesnosti u politici.

Međutim, kako bi te zemlje zadržale zamah, trebaju ulagati u ljude, poticati inkluzivni rast i graditi otporna društva, istaknula je glavna izvršna direktorica Svjetske banke Kristalina Georgiev.