Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Ljubljana, 07. studenog 2018.

Slovenija razmatra ukidanje dopunskog zdravstvenog osiguranja

Dok u Hrvatskoj nastoje pridobiti što više građana koji će uplaćivati policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, Slovenija se sprema krenuti suprotnim smjerom, odnosno prema potpunom ukidanju te police.

Razlog je u tomu, objašnjava ministar zdravstva Slovenije Samo Fakin, što je u situaciji kada rastu prihodi od zdravstvenog doprinosa ukidanje dopunskog zdravstvenog osiguranja pravednije i solidarnije rješenje. Slovenija istodobno razmatra kako doći do dodatnih prihoda s drugih stavki u cilju smanjena lista čekanja, koje su već sada daleko kraće od onih u Hrvatskoj. I slovenski ministar zdravstva je novac za skraćenje tih lista planirao namaknuti povećanjem visine trošarine na cigarete, alkohol i luksuzne proizvode.

Dopunsko zdravstveno osiguranje je u jednom trenutku bilo dobro rješenje jer 1992. godine, kada je uvedeno, nije bilo dovoljno novca iz zdravstvenog doprinosa. Međutim, kada ima dovoljno novca iz doprinosa, daleko je pravednije iz jedne vreće dijeliti na solidaran način. Novac se tako može bolje rasporediti jer, ako se zdravstvo financira iz džepa, uvijek nastradaju oni koji imaju mala primanja, ističe ministar Fakin.

Svoj naum o ukidanju dopunskog osiguranja, čija polica u Sloveniji iznosi 30 eura ili oko 225 kuna mjesečno, još nije ostvario. Povećali su se, kaže, drugi apetiti. U zdravstvu je uvijek problem ravnoteža između želja o tome kolike bi trebale biti plaće, koliko bi se investicija moralo realizirati i koliko sve to košta. Tu treba pronaći ravnotežu, tvrdi prvi čovjek slovenskog zdravstva.