Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Moskva, 02. travnja 2020.

Sberbank najavljuje širenje poslovanja u Austriji

Sberbank planira proširiti svoje poslovanje u Europi te će 2021. godine početi pružati usluge fizičkim osobama u Austriji. Dnevnik Izvestija navodi kako je banka trenutno prisutna u osam zemalja Srednje i Istočne Europe (Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Češka, Njemačka, Mađarska, Slovenija i Srbija) te namjerava proširiti spektar usluga. 

Sberbank Europe grupa (Sberbank Europe AG) osnovan je 2012. godine nakon što je Sberbank kupio Volksbank International AG (VBI) i preimenovao je u Sberbank Europe. Dogovor je uključivao svu imovinu VBI banke u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Srbiji, Sloveniji, Ukrajini i Slovačkoj. Sjedište Sberbank Europe grupe je u Beču.

Analitičarka ruske investicijske tvrtke Finam Natalija Malih priopćila je za Izvestiju kako je Sberbank puno veći od svojih konkurenata iz EU-a te da njegova kapitalizacija na Londonskoj burzi iznosi 46,77 milijardi eura dok je, npr. njemački Deutche Bank na 10,75 milijardi eura. Dodala je i kako će širenje korona virusa ojačati konsolidaciju bankarske industrije u Rusiji i inozemstvu, a snažni igrači koji imaju pristup financiranju vjerojatno će povećati svoj udio.