Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Toronto, 13. ožujka 2019.

Savjetodavni odbora za pronalaženje novih načina razvoja poljoprivredno-prehrambenog sektora

Na poziv ontarijskog ministra poljoprivrede Ernieja Hardemana održan je prvi sastanak Savjetodavnog odbora čiji je zadatak pronalaženje načina za razvoj poljoprivredno-prehrambenog  sektora, odnosno za smanjenje  prepreka u njegovom razvoju. Ministarsko Savjetodavno vijeće čini 18 članova, svi dugogodišnji istaknuti djelatnici sektora, koji će svojim znanjem, iskustvom i stručnošću savjetovati ministra kako ojačati poljoprivredno-prehrambeni sektor.

Njihovo djelovanje usredotočit će se na 4 tematske cjeline: privlačenje mladih u poljoprivredni sektor kako bi se osigurala njegova budućnost, proširenje poljoprivrede i na sjeveroistok Ontarija iznalaženjem novih mogućnosti za rast sektora u tom području, stvaranje „Ontario Food Terminal Network-a“ koko bi se osigurao uspjeh u idućih 5, 10 pa čak i 50 godina, smanjenje prepreka i zakonskih regulativa u poljoprivredi u cilju napretka farmera i razvoja sektora.

Inače, poljoprivreda i poljoprivredno-prehrambeni sektor glavni su pokretači ontarijske ekonomije s 39,5 milijardi udjela u GDP-u te osiguravanju 822.000 radnih mjesta. Vrijednost ontarijskog izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u 2017 godini iznosila je 14,9 milijardi CAD. U toj pokrajini djeluje oko 49.600 registriranih farmera te preko 4.000 prehrambeno-prerađivačkih poduzeća i proizvođača pića.