Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Ljubljana, 11. rujna 2017.

Sava Re neće Adrisu, zainteresirani Munich Re i Peak Re

Slovensko-hrvatski odnosi nakon nedavne arbitražne presude dotaknuli su novo dno. Nije stoga čudno da se pritisci s političkog terena prelijevaju i na ekonomski, što je uostalom više pravilo nego iznimka u hrvatsko-slovenskim odnosima.

U tekstu ljubljanskog Dela, koji se bavi pokušajem rovinjskog Adrisa da poveća svoj vlasnički udio u slovenskom osiguravatelju Sava Re, podsjeća se kako su vlasti u Ljubljani odbile dati ‘zeleno svjetlo’ Adrisu te se ističe kako se za udio Hrvata u Savi Re već zanimaju njemački Munich Re Group i hongkonški Peak Re. Plenkoviću je, ipak, lakše reći ne, nego Angeli Merkel, ocjenjuje se u članku.

Slovenski regulator tržišta osiguranja odbio je krajem kolovoza i drugi pokušaj hrvatske Adris grupe da poveća svoj vlasnički udio u slovenskoj osiguravajućoj kompaniji Sava Re. O zahtjevu Adris grupe da svoj sadašnji vlasnički udio od oko 20 posto poveća na otprilike 33 posto, tik ispod praga za preuzimanje, odlučivao je stručni savjet Agencije za nadzor tržišta osiguranja (AZN), ali je odbio dati svoju suglasnost, piše list te dodaje kako razlozi za takvu odluku za sada nisu poznati, ali bi se regulator, da je dopustio Adrisovo jačanje u Savi, sigurno zamjerio vodećim političkim igračima u državi.

Protiv jačanja Adrisa u vlasničkoj strukturi Save Re bili su navodno u Slovenskom državnom holdingu (SDH), koji upravlja portfeljem državne imovine, a za uskraćivanje suglasnosti glasovali su i članovi regulatornog tijela, bliski stranci premijera Mire Cerara.