Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Peking, 09. rujna 2019.

Šangajski uvozni sajam (CIIE) kao ključna platforma za globalnu trgovinu

Ovogodišnji Kineski međunarodni uvozni sajam (China International Import Expo – CIIE) održavat će se od 5. do 9. studenoga u Šangaju. Sajam je jedinstven po tome što su izlagači strane tvrtke čija roba je proizvedena u inozemstvu. Prvi CIIE održan je u Šangaju u studenom prošle godine, a prema informacijama objavljenima u kineskim medijima, vrijednost ugovorenih te  namjeravanih poslova za vrijeme njegovog održavanja bila je više od 57,8 milijardi USD. Stoga bi ovaj sajam mogao postati kineska ključna platforma za globalnu trgovinu.

Pripreme za drugi Šangajski uvozni sajam su u tijeku i prema riječima organizatora, kineskog Ministarstva trgovine, mnogi prošlogodišnji izlagači prijavili su se i za ovogodišnje izdanje, pa je do trenutka kada je registracija završila u svibnju svoje sudjelovanje potvrdilo više od 3.000 tvrtki iz 150 zemalja i regija. Tijekom izložbe bit će postavljeni i nacionalni paviljoni koji će prikazati dostignuća u trgovini i ulaganjima oko 60 zemalja, među kojima je i Republika Hrvatska.

Organizacijski, sajam je podijeljen u industrijske sektore koji pokrivaju automobile, proizvodnu opremu, hranu i poljoprivredu, medicinsku opremu te robu široke potrošnje. Ove godine dodani su i novi elementi, poput tehnologije autonomne vožnje i usluga skrbi za starije osobe.