Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Helsinki, 15. svibnja 2018.

Reportaža o turističkim ljepotama hrvatskih gradova u finskim novinama

Finski dnevnik Iltalehti objavio je reportažu pod naslovom: U Hrvatskoj ima i drugih stvari osim plaža i otoka - tri zanimljiva grada. U podnaslovu novinar poziva čitatelje posjetiti hrvatske gradove i upoznati raznolikosti prekrasne zemlje za putovanja te kreće s opisom tri grada: Zagreba, Splita i Dubrovnika.

Zagreb je prikazan kao sveučilišni grad kojeg studenti posebno vole i koji posjetiteljima nudi izvrsnu ponudu usluga, zanimljive muzeje, prekrasne pejzaže te odlične mogućnosti za kupovinu. Naglašeno je da je grad odlično zračno povezan sa Finskom jer izravni let iz Helsinkija traje samo dva i pol sata.

Split je opisan kao popularni hrvatski obalni grad poznat po povijesnom centru kojim dominira prekrasna Dioklecijanova palača, koja je uvrštena u grupu UNESCO-vih zaštićenih područja. Navodi se kako je iz Splita lako ​posjetiti i hrvatske otoke jer se iz grada brodom može brzo doći do prekrasnih otoka. U sklopu putovanja u Split ​preporuča se posjetiti i Brač i Hvar.

Dubrovnik je predstavljen kao najpoznatiji grad u Južnoj Dalmaciji. Ističe se da povijesna atmosfera, bajkovito lijep stari grad te blizina mora daju Dubrovniku živost te karakterističnu atmosferu. Također se navodi da je ponuda usluga u Dubrovniku po mjeri putnika te da je gužvu u centru grada lako izbjeći npr. odlaskom na otok Lokrum koji se nalazi ispred grada ili odlaskom žičarom na brdo Srđ gdje se otvara prekrasan pogled na Dubrovnik.