Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Budimpešta, 10. siječnja 2019.

Rekordan porast investicija u Mađarskoj

Mađarska je tijekom prošle godine ostvarila više rekorda u pogledu ostvarenih investicija, izjavio je ministar vanjskih poslova i trgovine Pétera Szijjártó.

Tako je lani ostvareno ukupno 98 većih investicija, uglavnom uz potporu državnog programa investicijske promocije. U zemlju je uloženo sredstava u vrijednosti od 4,28 milijardi eura, a mađarska Vlada poduprla je ove investicije s 419 milijuna eura bespovratnih sredstava. Zahvaljujući investicijama, otvoreno je ukupno 17.024 novih radnih mjesta, a znakovito je podignuta tehnološko-razvojna razina i ukupna vrijednost investicija.

Većina investicija dolazi iz SR Njemačke, i to čak 28 u ukupnoj vrijednosti od 2,1 milijardu eura, potom slijede američke i mađarskih kompanije i to s obje strane po 15 novih investicija, dok je iz Azije (Južna Koreja, Indija, Japan i Kina) ostvareno 17 novih većih investicija. Sveukupno, najviše investicija postignuto je u automobilskoj  industriji (36 u vrijednosti od 2,64 milijarde eura), a zatim u elektroničkom sektoru i sektoru poslovno-financijskih usluga (po 10 investicija).