Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Melbourne, 06. prosinca 2017.

RBA ostavlja kamatne stope rasta na čekanju

Stručnjaci predviđaju kako se kamatne stope neće povećavati do kraja 2018. godine, što bi  Rezervna banka trebala obznaniti na svojem sljedećem sastanku u veljači.

RBA je, na svojem završnom sastanku ove godine, ostavila službenu gotovinu na čekanju, označavajući 16. mjesec zaredom rekordno nisku stopu od 1,5 posto. Posljednji put smanjila je novčane stope u kolovozu 2016. godine, nakon ranijeg smanjenja na 1,75 posto u svibnju iste godine. Od studenoga 2010. godine nije bilo službenog povećanja novčanog iznosa.

Kako izgleda, CoreLogic podaci za ovogodišnji studeni pokazuju kako su tijekom izvještajnog mjeseca vrijednosti stambenog kapitala pali za 0,1 posto, produžavajući  stanje započeto u rujnu te nastavljeno u listopadu.

Stambeno tržište je u fazi "hlađenja", što i nije neočekivano s obzirom na strože kreditne uvjete, pojačanu regulatornu okolinu, ograničenja i pomanjkanje povjerenja potrošača, napisao je voditelj istraživanja CoreLogic Tim Lawless.

Pad cijena stambenih vrijednosti prati sličnu putanju, koja je uslijedila nakon prethodne najave velikih makro bonitetnih politika u prosincu 2014. godine. Međutim, ovaj put je mala vjerojatnost primjene smanjenih novčanih kamatnih stopa na stambeno tržište. Naime, krivulja prinosa novčanog tijeka trenutno pokazuje kako financijska tržišta očekuju ostanak kamatnih stopa na čekanju do travnja 2019. godine.

Iako snažni uvjeti poslovanja, solidan rast poslova, poboljšanje globalnog rasta i RBA-ove prognoze za rast  govore u prilog povećanja kamatne stope, tekuća niska inflacija, niska stopa rasta plaća, neizvjesnost oko potrošnje i još uvijek snažan australski dolar tvrde protiv povećanja stope, izjavio je glavni ekonomist AMP Capital dr. Shane Oliver.

Također je dodao kako je imovinski rast nekretnina u Sydneyu i Melbourneu "nastavio blijediti" zbog viših kamatnih stopa za investitore i tražitelje kredita. Očekuje kako će prosječna cijena stambenih nekretnina u Sydneyu i s odmakom Melbournea pasti 5 do 10 posto u 2019. godini. Perth je na dnu i trebao bi početi nazirati umjerene dobitke do 2019. godine. U stopu ga prati Darwin. Brisbane, Adelaide i Canberra vjerojatno će nastaviti s umjerenim dobicima sljedećih nekoliko godina, a Hobart će s mogućim ubrzanjem ostati snažan.

Kako izjavljuje guverner RBA Philip Lowe, niska razina kamatnih stopa nastavila je podržavati australsko gospodarstvo. Australski uvjeti trgovanja ostat će na relativno visokim razinama, iako se očekuje njihovo smanjenje u sljedećem razdoblju.

Nedavni podaci nameću mišljenje kako je australsko gospodarstvo raslo oko svoje trendne stope od siječnja do rujna ove godine. Središnje prognoze za rast BDP-a u prosjeku su oko 3 posto tijekom sljedećih nekoliko godina. Rast zaposlenosti bio je snažan tijekom 2017. godine pa je stopa nezaposlenosti pala. Inflacija je i dalje niska, s obje CPI i ispod inflacije malo ispod 2 posto.