Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Lisabon, 14. studenog 2017.

Predstavljanje hrvatskog start up-a Duart European Actors Platform na najvećem tehnološkom sajmu na svijetu Web Summitu u Lisabonu

Mladi hrvatski startup Duart European Actors Platform predstavio se na najvećem tehnološkom sajmu na svijetu Web Summitu koji je održan od 6. do 9. listopada 2017. godine u Lisabonu.

Na Web Summitu je sudjelovalo 1.200 govornika, među kojima imena kao António Guterres, glavni tajnik UN-a, Al Gore, bivši potpredsjednik SAD-a, François Hollande, bivši predsjednik Francuske, kao i premijer Portugala António Costa i povjerenik Europske komisije Carlos Moedas. Sajmu je  bilo nazočno 15.000 tvrtki, a posjetilo ga je 60.000 posjetitelja.

Web Summit trajao je tri vrlo intenzivna dana na kojima je Duart predstavio svoju uslugu, pretraživu platformu glumaca primjenjivu na svim svjetskim tržištima. Biti dio „futurista“ koji mijenjaju svijet i čine ga boljim mjestom, zaista je bilo nevjerojatno postignuće. Biti odabran među tisućama tvrtki i predstavljati se pred 60.000 posjetitelja zaista je bilo poput dobitka na lotu. Mnogi posjetitelji su se zadržali upravo na Duart štandu. Tom prigodom je uspostavljeno oko stotinjak dragocjenih kontakata. Zainteresirani su zaključili da usluga koju pruža Duart upravo nedostaje u njihovim zemljama, Portugalu, Češkoj, Ukrajini, Rumunjskoj, a najzanimljivije je nepostojanje iste na jednom od najvećih svjetskih tržišta, Indiji.

„Odlazak na Web Summit koji smo u cijelosti financirali iz vlastitih izvora urodio je brojnim sastancima, kontaktima te pregovorima za predstavljanje Duarta i drugim zemljama svijeta. Iznimno smo zadovoljni ostvarenim kontaktima jer su vrlo izgledni u realizaciji. Kada bi osvojili jedno od najvećih tržišta Indiju, sa Bollywoodom, mislim da nam ne bi bilo kraja. Važnost ovakvih sajmova je sagledati mogućnosti iz šire perspektive, izvan okvira hrvatskog tržišta, te biti u tijeku sa svjetskim trendovima u IT-u,“ rekli su mladi hrvatski poduzetnici na čelu sa Sanjom Drakulić, osnivačicom Duarta.

Sastali su se i s investitorima poput Manisha Singha iz Londona i Louisa Severinea iz USA koji su im svojim savjetima i kontaktima „otvorili prozor u svijet“. Među prisutnima bila je i urednica Vogua Suzy Menkes, dj Martin Garrix, su-osnivač Facebook-a Dustin Moskovitz, Sara Sampaio model Victoria Secreta, Jeff Holden iz Ubera, direktorica Mercedes-Benza Daniela Gerd tom Markotten, Diane Tryneski iz HBO-a, Werner Vogels iz Amazon.com te mnogi drugi.

Kako su istaknuli organizatori Web Summita bilo je to najveće okupljanje izvršnih direktora u povijesti na jednom mjestu. Vodeće tvrtke poput Googla, Booking.com-a, IBM-a izlagali su na istom mjestu gdje i startupi u Alpha i Beta fazi. Duart se istaknuo svojom domišljatošću, listom klijenata poput Netflixa, Art filmsa iz Finske, HRT-a i naravno svojom zaštitnom bojom brenda.

„Tehnologija kao horizontalna djelatnost primjenjiva je na svim poljima, pa tako i u kulturnom sektoru. Primjenjujući je, pomaže nam ubrzati procese, što je u ovako brzorastućem sektoru itekako potrebno. Hrvatska je sa 2014. na 2015. povećala svoj prihod od filmske industrije za 100 posto i to je jedan od razloga zašto bismo trebali ulagati u digitalizaciju podataka pa tako i u Duart, sa svojom bazom podataka glumaca. Jedan od naših ciljeva, promociju glumaca na svjetskom tržištu smo s ovim sajmom itekako postigli, ostaje širenje na druge sektore, uvođenje novih ideja na platformu čime će definitivno i hrvatski filmski sektor profitirati. Daleko smo od industrije i to ne po vještinama, znanju ili resursima koje Hrvatska nudi, već po općem shvaćanju i viđenju filma kao industrije koja ostvaruje velike prihode i generira mnoga radna mjesta. Cilj Duarta je dakako i širenje na zemlje regije, stoga veliko hvala svima koji su proteklih dana pružali podršku na društvenim mrežama i javljali se za suradnju, sigurno je da ćemo istu i ostvariti vrlo skoro,“ istaknula je Drakulić.

Duartu možemo čestitati na postignutom uspjehu i poželjeti da i dalje raste i razvija se punim plućima, poglavito u kulturi koja zaslužuje mnogo veću podršku, pozornost i potporu svih institucija u Hrvatskoj, ali i medija, kao pozitivan primjer širenja na svjetska tržišta, ali i dostojnog predstavljanja Hrvatske u svijetu. Njihov projekt podržali su sastankom i zamjenik Veleposlanika Hrvatske u Portugalu gospodin Hrvoje Ćurko, kao i talijanski mediji.

Web Summit je od 2007. do danas narastao do nevjerojatnih razmjera i pored sličnih sajmova istog osnivača Paddy-a Cosgravea i sajmova u Hong Kongu Rise ili Collisiona u New Orleans, USA i dalje, mediji cijelog svijeta definiraju upravo Web Summit kao najveći tehnološki sajam na svijetu.

Kontakti i web stranica:

Sanja Drakulić

Duart j.d.o.o.

Rapska 67, Zagreb

www.castingduart.com

cell: +38598408784

Više o Web Summitu: https://websummit.com/faq