Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Tokyo, 28. studenog 2016.

Predstavljanje hrvatskih proizvoda i gastronomije

Na sajmu gastronomije Taste of Tokyo 2016., koji se održao od 25. do 27. studenoga pod pokroviteljstvom gradske uprave Tokija, predstavljeni su hrvatski prehrambeni proizvodi prisutni na japanskom tržištu. Hrvatsko veleposlanstvo osiguralo je prodajni prostor uvoznicima hrvatskih proizvoda koji su posjetiteljima nudili hrvatske specijalitete fritaju s tartufima, brodet, kuhano vino te degustaciju maslinovih ulja i delikatesnih džemova.

U prodajnom dijelu u ponudi su bila vina Stina, Kutjevo, Iločki podrumi, Belje i Orahovica, džemovi Dida Boža, tartufi i proizvodi od tartufa Zigante, sol Solane Nin te maslinova ulja Oleum Viride Buža i Cuj Črna, koja su na ovogodišnjem izboru Olive Japan osvojila zlatne medalje.

Posebna atrakcija za mnogobrojne posjetitelje bio je Show Cooking program u kojem je supruga hrvatskog veleposlanika Blaženka Hrastić uz video prijenos predstavila pripremu puretine u umaku od tartufa s rižotom od šparoga, uz što je služeno vrhunsko bijelo vino.

Tartufe za pripremu donirala je tvrtka OishiiCroatia, vino Graševinu Iločkih podruma donirala je tvrtka Adria Trade Co., Ltd., a riža je donacija prijatelja Hrvatske iz grada Tokamachija, s kojim Hrvatska njeguje posebne odnose još od 2002. godine kada je Tokamachi ugostio Hrvatsku nogometnu reprezentaciju.