Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Milano, 11. veljače 2019.

Predstavljanje hrvatske turističke ponude u Milanu

U tijeku je predstavljanje hrvatske turističke ponude na sajmu Borsa Internazionale del Turismo (BIT), koji se održava u Milanu do 12. veljače ove godine. Ta  već tradicionalna manifestacija okupila je i ove godine veliki broj izlagača iz čitavog svijeta, među kojima su i hrvatski predstavnici. Naime, na prepoznatljivim štandu Hrvatske turističke zajednice primjereno se predstavljaju turoperator Solo Croazia, Jadrolinija, TZG Zagreba, TZ Kvarnera, TZ Splitsko-dalmatinske županije, Vir turizam te Predstavništvo HTZ-a u Italiji, a  u vlastitom prostoru predstavlja se i Nacionalni park Krka.

Gradonačelnik Milana Giuseppe Sala je  u prigodi otvaranja sajma spontano naglasio kako je Republika Hrvatska omiljena turistička destinacija brojnih Talijana, što je hrvatska generalna konzulica u Milanu Iva Pavić rado potvrdila. Također, podsjetila je pritom na skorašnje predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a, te na već najavljene kvalitetne kulturne projekte koje bi Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Rimu i Generalni konzulat RH u Milanu voljeli ostvariti upravo u Milanu. Također, istaknula je, kako bi se dodatna vidljivost Hrvatskoj tijekom semestra njenog predsjedanja Vijećem Europe mogla pružiti i u okviru BIT-a 2020., što je gradonačelnik Milana spremno prihvatio i obećao svekoliku pomoć.  

Hrvatska generalna konzulica Pavić obišla je tom prigodom štand Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i zadržala se u razgovoru s predstavnicima hrvatskih turističkih tvrtki. Već prvog dana sajma, izjavila je pritom direktorica HTZ-ova ureda u Milanu Viviane Vukelić, zabilježeno je pojačano zanimanje posjetitelja za hrvatska turistička odredišta, od Istre, preko  Kvarnera sve do Dalmacije te porast zanimanja za kontinentalne dijelove Hrvatske, poput Zagreba i Slavonije.