Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Teheran, 12. lipnja 2018.

Predsjednici Irana i Kine predlažu korištenje nacionalnih valuta u gospodarskoj razmjeni između dviju zemalja

Iranski predsjednik Hassan Rohani i njegov kineski kolega Xi Jinping sastali su se na marginama konferencije Šangajske organizacije za suradnju (Shanghai Cooperation Organization) u kineskom gradu Qingdaou.

Predsjednik Rohani je tom prigodom istaknuo provođenje važnih zajedničkih projekata u energetskom sektoru, transportu i industriji te potrebu odvijanja trgovine u nacionalnim valutama kako bi, uz razvoj bankarskih, ojačali i gospodarski odnosi između dviju zemalja, koje su nedavno potpisale 4 memoranduma o suradnji, uključujući i sporazum o iranskoj ulozi u sklopu kineske inicijative Belt and Road.

Kineski predsjednik Xi Jinping je pak naglasio potrebu osnaživanja bankarskih odnosa i trgovinske razmjene Irana i Kine korištenjem nacionalnih valuta, dodavši pritom kako sudjelovanje kineskih tvrtki na velikim infrastrukturnim projektima u Iranu, poput izgradnje željeznice između Teherana, Isfahana i Mashhada, potvrđuje namjere Kine. Suradnja između dviju zemalja nastavlja se i u borbi protiv terorizma i zlouporaba droge, kao i na tehničkom, obrazovnom i obrambenom području.

Namjeru korištenja nacionalne valute u bilateralnoj trgovini dviju zemalja potvrdio je i guverner Iranske središnje banke (CBI), istaknuvši pritom Kinu kao jednog od najvažnijih iranskih trgovinskih partnera. Ta zemlja uvozi čak 25 posto ukupnog iranskog izvoza nafte, a kineske banke i osiguravajuća društva nastavljaju suradnju s Iranom unatoč novim sankcijama SAD-a. Osim toga, Kina će zajedno s Europskom unijom pokušati spasiti Zajednički sveobuhvatni akcijski plan (JCPOA).