Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Zagreb, 19. svibnja 2017.

Potpisan sporazum o suradnji HGK i AICEP-a

U sklopu službenog posjeta portugalskog predsjednika Marcela Rebela de Souse Republici Hrvatskoj, uz prisustvo predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, 18. svibnja 2017. potpisan je Memorandum o sporazumijevanju između Hrvatske gospodarske komore i Portugalske agencije za investicije i vanjsku trgovinu (AICEP). Sporazum su potpisali predsjednik HGK Luka Burilović i direktor AICEP-a Luís Filipe de Castro Henriques.

Glavni je cilj ovog Memoranduma jačanje suradnje između dviju institucija na korist hrvatskih i portugalskih tvrtki, što će sigurno rezultirati unapređenjem naše gospodarske suradnje u bliskoj budućnosti.

AICEP i HGK promicat će međusobne trgovinske i investicijske prilike organiziranjem konferencija, poslovnih izaslanstva, sajmova i drugih promotivnih aktivnosti, pomažući poduzetnicima naših dviju zemalja da pronađu nove poslovne prilike.

Inače, cilj Portugalske agencije za investicije i vanjsku trgovinu jest promicanje Portugala među inozemnim ulagačima te pružanje pomoći portugalskim tvrtkama u njihovim izvoznim aktivnostima. Riječ je o Vladinoj agenciji nastaloj 2007. godine spajanjem dviju dotadašnjih agencija – ICEP-a (Agencije za vanjsku trgovinu) i API-a (Agencije za investicije).

(HGK)