Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Buenos Aires, 08. siječnja 2021.

Potpisan sporazum između CACIC-a (Hrvatsko argentinske industrijske i trgovačke komore) i CAPMIN-a (Argentinska komora rudarskog sektora)

U Buenos Airesu je 30. prosinca 2020. potpisan okvirni sporazum između CACIC-a (Hrvatsko- argentinske industrijske i trgovačke komore) i CAPMIN-a (Argentinska komora rudarskog sektora). Ugovorom se predviđa jačanje i svestrano razvijanje međusobnih gospodarskih odnosa te nastavak dosadašnje suradnje, sada s jačim institucionalnim okvirom. 

Bez obzira što ne ostvaruje veliki udio u BDP-u Argentine  (kao npr. poljoprivreda i stočarstvo),  rudarska industrija  je od velikog značaja u regionalnim gospodarstvima, posebno u andskim provincijama. Široka i raznolika opskrba mineralima i metalima omogućila je Argentini preuzeti istaknutu ulogu na svjetskom rudarskom tržištu zahvaljujući svojim velikim nalazištima raznih metala (zlato, srebro, bakar, litij, olovo i cink).

Argentinska vlada je svjesna snažnog potencijala u rudarstvu i smatra ga jednim od glavnih gospodarskih pokretača. U tom kontekstu razrađuju se modeli kako bi se  olakšao dolazak investicija.  S tim u svezi predviđaju se mogućnosti ulaganja u rudarski sektor u iznosu od 30.000 milijuna američkih dolara. Stoga se potpisivanjem ovog sporazuma otvara dodatni prostor i za možebitni nastup hrvatskih firmi.