Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Beograd, 12. veljače 2018.

Potpisan Memorandum o suradnji regionalnih željezničkih prijevoznika u robnom prometovanju

Od 1. ožujka ove godine uvodi se nova izravna željeznička linija teretnog vlaka Sava Express, koji će prometovati između Slovenije i Srbije, priopćilo je željezničko poduzeće Srbija kargo. Sava Express omogućit će bolje povezivanje država EU sa Srbijom i drugim državama u regiji.

Dogovor o tome postignut je na regionalnom sastanku direktora željezničkih prijevoznika u robnom prometu, održanom u Portorožu 6. i 7. veljače ove godine. Skup je održan s ciljem poboljšanja međusobne suradnje, povećanja obujma željezničkog prijevoza roba na ključnim koridorima, ekonomske i socijalne kohezije, poboljšanja kvalitete usluga i slično.

Tom prigodom potpisan je i Memorandum o suradnji regionalnih željezničkih prijevoznika u robnom prometovanju. Riječ je o potpuno novom projektu koji će od 1. ožujka ponuditi pouzdane redovne veze, kraće tranzitno vrijeme i veću kvalitetu cjelokupne usluge. Memorandum o suradnji potpisali su direktori sljedećih tvrtki: HŽ Cargo, SŽ Cargo, Makedonski željeznički transport, JP ŽFBIH Sarajevo, Željeznice Republike Srpske, Montecargo i Srbija Kargo. Potpisnici vjeruju kako će se to pozitivno odraziti i na razvoj regije i preusmjeravanje robnih tijekova s cesta na željeznicu, a zajednički će se raditi na razvoju novih kvalitetnih usluga i suradnji u prijevozu robe na području koridora X.