Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Beograd, 08. kolovoza 2018.

Pokrenuta inicijativa za otvaranje graničnog prijelaza Račinovci - Jamena

Predstavnici općine Drenovci i srbijanske općine Šid potpisali su sporazum o pokretanju zajedničke inicijative za otvaranje graničnog prijelaza Račinovci – Jamena kako bi se riješio gotovo tri desetljeća star problem. Naime, nekad međurepublička međa postala je međudržavna te tako stanovništvu Jamene uskratila put od četiri km prema Hrvatskoj i produljila ga na 80 km, objavio je  Srijemskomitrovički portal.

Prema ocjeni potpisnika inicijative, granični prijelaz Račinovci – Jamena potreban je radi obostranog demografskog opstanka, poticanja gospodarskog razvoja i sigurnog reguliranja granice između dviju država. Mještani Jamene, kako ističu, već su se priviknuli biti slijepo crijevo na tromeđi Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, a otvaranje graničnog prijelaza, barem s Hrvatskom, ako ne i s Bosnom i Hercegovinom, promijenilo bi život sela.

Lokalne samouprave se nadaju kako će potpisani dogovor-inicijativa dviju općina, proslijeđen vladama Hrvatske i Srbije na postupanje, biti i službeno usvojen jer, kako tvrde, otvaranjem graničnog prijelaza Račinovci – Jamena stvorila bi se mogućnost olakšanog prijelaza putnika obiju država.