Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Peking, 11. rujna 2017.

Pad izvoza bio-dizela na bazi palminog ulja iz Indonezije

Indonezija je zemlja s viškom bio-dizela na bazi palminog ulja, ali ipak gubi glavna izvozna tržišta, jedno po jedno. Trenutno ima kapacitet od oko 11,36 milijuna tona bio-dizela godišnje, a tržište, domaće i izvozno, apsorbira daleko manje od polovine tog iznosa. Dok je domaće tržište za bio-gorivo još uvijek malo, te je prošle godine iskorišteno 2,7 milijuna tona, Indonezija u isto vrijeme gubi velika izvozna tržišta, najprije EU, a nedavno i SAD.

U 2012. godini Indonezija je izvozila oko 1,2 milijuna tona bio-dizela, u vrijednosti od 1 milijardu USD u zemlje članice EU. Međutim kaznene obveze koje je izglasala EU, odmah su narušile konkurentsku prednost indonezijskih izvoznika. Podsjetimo, Odbor za okoliš i sigurnost hrane Europskog parlamenta usvojio je 9. ožujka o. g. važno izvješće o rješavanju pitanja palminog ulja u vezi krčenja šuma i njezinih ljudskih i ekoloških posljedica. Malezija i Indonezija su najveći svjetski proizvođači palminog ulja. Indonezija je postala treći najveći zagađivač prema količini emisije CO2 u svijetu. Konkretni lokalni učinci kreću se od velikih šumskih požara, presušivanja rijeka, erozije tla, gubitaka podzemnih voda, zagađenja plovnih putova, do uništenja rijetkih prirodnih staništa prijeteći opstanku velikog broja vrsta i uništavanju tropskih šuma te za život zajednice koje ovise o njima.

EU nosi veliku globalnu odgovornost u ovoj ekološkoj i društvenoj katastrofi zbog toga što uvozi proizvode, koji proizlaze iz ilegalnog krčenja šuma; oko polovine područja nezakonito izbrisanih šuma koriste se za proizvodnju palminog ulja za tržište EU-a, a 18 posto od ukupnog broja ilegalno proizvedenog palminog ulja ulazi na tržište EU-a. Prema indonezijskom Ministarstvu trgovine, izvoz bio-dizela pao je za 96,5 posto. Prošle godine izvoz bio-dizela u SAD je iznosio samo 350 tisuća tona iz razloga, što je američka vlada, pod pritiskom lokalnih proizvođača bio-dizela, zaustavila uvoz, slijedeći odluku EU, o odbijanju uvoza bio-dizela iz Indonezije i Argentine.