Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Melbourne, 20. travnja 2017.

Oglasi za posao u najvećoj australskoj agenciji za zapošljavanje SEEK porasli su za 5,2 posto u ožujku

Oglasi potražnje za poslom porasli su za 5,2 posto u protekloj godini, a osobe koje traže posao najviše žele raditi u sektoru obrta i pružanju usluga jer se najviše plaćaju. Brojke koje je za ožujak objavio online odbor za poslove otkrio je da su poslovi u sektoru obrta i pružanju usluga porasli za 24 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, poslovi u zdravstvu i pružanju medicinske skrbi su porasli za 17 posto a poslovi u komunikacijskoj i informatičkoj tehnologiji za 6 posto.

Direktor SEEK-a (najveće australske agencije za zapošljavanje)  Michael Ilcynski je izjavio kako je oglašavanje na SEEK-u poraslo u odnosu na prošlu godinu, iako su novi oglasi za posao u proteklom mjesecu neznatno smanjeni. "Pad oglašenih novih radnih mjesta od 1 posto u proteklom mjesecu je posljedica trenda porasta oglašavanja u prethodnim mjesecima, te zbog učinka ciklone Debbie kao i blagdana za Uskrs. U Queenslandu su oglasi za posao porasli za 6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali su se smanjili za 2,1 posto u ožujku, zahvaljujući prvenstveno cikloni Debbie".

Tasmanija je u odnosu na ostatak Australije zabilježila najveći porast u oglašavanju poslova, do 23,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najviše poslova se oglašavalo u zdravstvenom sektoru (do 49 posto), zatim u sektoru turizma i ugostiteljstva (do 29 posto) te u sektoru obrta i pružanju usluga  (do 43 posto).

"Povećanje oglašavanja na SEEK-u je  zabilježeno u Južnoj Australiji (do 17,4 posto), Zapadnoj Australiji (10,3 posto) i Sjevernom Teritoriju (do 10,2 posto), u Zapadnoj Australiji se osjeća oporavak od rudarske krize u oglašavanju novih radnih mjesta  koje je u neprestanom porastu u proteklih 6 mjeseci (do 3,3 posto na mjesec).” rekao je gospodin Ilczynski.

Oglasi za posao u New South Wales-u su porasli za 0,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, 8,9 posto u Viktoriji, a 7,7 posto u Australian Capital Territory.

Na nacionalnoj razini, zabilježeni su nešto nepovoljniji uvjeti za osobe koje traže posao jer su kriteriji koje su morali zadovoljavati bili zahtjevniji.

"U NSW, Victoriji, Queenslandu, Tasmaniji, NT i ACT u ožujku ove godine su bili bolji uvjeti za poslodavce. Za svaki oglašeni  posao, postojao je veći broj  prijavljenih kandidata stvarajući veću konkurenciju za osobe koje traže posao ali za poslodavce je to značilo da su imali veću mogućnost pri odabiru kandidata. U  SA i WA su poboljšani uvjeti tržišnog natjecanja za osobe koje traže posao u odnosu na prethodne mjesece." rekao je gospodin Ilczynski. 

Izvor: http://www.news.com.au/finance/economy/australian-economy/seek-jobs-ads-rose-by-52-per-cent-in-march-was-your-state-and-sector-among-the-increases/news-story/38e4025dbf5991cb46a7c7b6fae6cde5