Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Düsseldorf, 10. rujna 2019.

Održan međunarodni sajam kampera i karavana „CARAVAN SALON DÜSSELDORF“

Vodeći svjetski  međunarodni sajam  kampera i karavana „CARAVAN SALON DÜSSELDORF“ održavao se u Düsseldorfu od 31. kolovoza do 08. rujna ove godine. Prigodom otvaranja sajma bilo je naglašeno kako se u SR Njemačkoj prošle godine povećao  broj registriranih kamperskih vozila za 14 posto, da njihov ukupan broj predstavlja 40 posto svih kamperskih vozila u Europi te kako su inovacije, digitalizacija i rast te industrije značajan pokretač društvenog razvoja i napretka njemačke privrede. 

Na izložbenom prostoru veličine 214.000 m² na sajmu se predstavilo  645 domaćih i stranih izlagača iz 34 države. Sajam, na kojemu je bilo izloženo 2.100 vozila privukao je rekordnih 268.000 posjetitelja iz 75 država. Zbog očekivanog velikog broja novih posjetitelja otvoren je štand za početnike. Zanimljivost je kako se Düsseldorf za vrijeme trajanja sajma pretvorio u najveći kamp u Europi, gdje je posjetiteljima bilo omogućeno noćiti u vlastitom kamperu i karavanu. Na sajmu je predstavljen veliki broj inovacija, svjetskih premijera i studija, novih materijala i rješenja, čime je iskazan interes branše koja već godinama bilježi trend rasta o temama budućnosti.   

Kao turističke i kamp-destinacije svoju ponudu na ovom sajmu predstavile su turističke zajednice Istarske, Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije te Turistička zajednica Kvarner koje su i ove godine zabilježile veliki interes publike. Hrvatske izlagače je u ime Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Düsseldorfu posjetila konzul savjetnik Klaudija Aljinović.

Pored navedenog sajma, od 06. do 08. rujna je održan sajam planinarenja i trekkinga "TOUR NATUR", gdje je dodatnih 240 izlagača predstavilo proizvode i novitete na području opreme za planinarenje i trekking, brdski biciklizam i kanu-opreme. Iz Republike Hrvatske izlagač je bio Park prirode Papuk.