Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Sarajevo, 11. listopada 2018.

O vanjskotrgovinskoj razmjenu BiH sa svijetom u prošlih 8 mjeseci

Bosna i Hercegovina u posljednjih nekoliko godina bilježi stalni rast izvoza, naročito u 2017. i 2018. godini.

U prvih osam mjeseci ove godine bosanskohercegovački izvoz iznosio je 4 milijarde eura i veći je za 10,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U posljednjih nekoliko godina i uvoz bilježi stalni rast. Tako je uvoz u prvih ovogodišnjih osam mjeseci iznosio je 6,5 milijardi eura i veći je za 8,2 posto nego u lanjskom usporedivom razdoblju. Pokrivenost uvoza izvozom u tom razdoblju iznosio je 61,7 posto, a vanjskotrgovinski robni deficit 2,5 milijardi eura.

Europska unija i CEFTA najvažniji su trgovinski partneri Bosne i Hercegovine. Izvoz u zemlje Europske unije u prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 2,9 milijardi eura, a uvoz 3,9 milijardi eura. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 75,3 posto.

Izvoz u zemlje CEFTA-e u prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 640 milijuna eura, a uvoz  780 milijuna eura. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 82 posto.

Izvoz u zemlje Europske unije i zemlje CEFTA-e zajedno iznosio je 89 posto od ukupnog izvoza Bosne i Hercegovine. Uvoz iz zemalja Europske unije i zemalja CEFTA-e zajedno iznosio je 72 posto od ukupnog uvoza Bosne i Hercegovine.           

Najvažniji partneri BiH po izvozu u prvih osam mjeseci ove godine su Njemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Slovenija, Austrija, Crna Gora i Turska, a njeni najvažniji partneri po vrijednosti uvoza u tom razdoblju su Njemačka, Italija, Srbija, Hrvatska, Kina, Rusija, Slovenija i Turska.

Kada je u pitanju udio pojedinih zemalja u ukupnom izvozu i uvozu u prvih osam mjeseci ove godine,  izdvaja se Njemačka u ukupnom izvozu od 15 posto i ukupnom uvozu od 12 posto, Hrvatska u ukupnom izvozu od 12 posto i ukupnom uvozu od 10 posto, Italija u ukupnom izvozu i uvozu od 11 posto te Srbija u ukupnom izvozu od 10 posto i uvozu od 11 posto.

U Hrvatsku ju BiH najviše izvozila proizvode iz sektora „Proizvodi svrstani prema materijalu”, primjerice legure aluminija, a iz Hrvatske je najviše uvozila proizvode iz sektora „Mineralna goriva, maziva i srodni proizvodi”, primjerice dizel gorivo, benzin i električna energija.

Među najvažnije proizvode koji su se iz BiH  izvozili u prvih osam mjeseci ove godine ubrajaju se električna energija,  aluminij, dijelovi za sjedala, ugljen i kožna obuća, a najvažniji proizvodi koji su se u tom razdoblju uvozili u BiH jesu dizel gorivo, sirova nafta, kameni ugljen, lijekovi i polovni putnički automobili.