Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Düsseldorf, 05. prosinca 2018.

O održanom sastanku u IHK Düsseldorf

U Industrijskoj i trgovačkoj komori Düsseldorf (IHK) 3. prosinca ove godine održan je sastanak na temu „Međunarodna poslovna lokacija Düsseldorf i uloga IHK-a Düsseldorf“, u organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Zagreb (AHK).

Uz predstavnike IHK Düsseldorf i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Düsseldorfu, skupu su iz AHK-a pribivali predsjednik Ralf Blomberg, direktor Sven Thorsten Potthoff i Marijana Ladan-Pelivanović, zatim gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, odvjetnice iz Odvjetničkog ureda Gluhinić & Matić Maša Gluhinić i Monja Matić, regionalni manager ipCentra Georg Richter te direktor predstavništva INGRE u Njemačkoj Zoran Andročec.

Prezentaciju o IHK Düsseldorf, njezinoj strukturi, ulozi i ciljevima održala je gospođa Katrin Lange, referentica Odjela za vanjsku trgovinu.

Nazočni su tom prigodom pohvalili strukturu i usluge koje Industrijska i trgovinska komora Düsseldorf, jedna od najvećih u SR Njemačkoj, pruža svojim članovima, kojih je preko 80 tisuća.   

U ime Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Düsseldorfu pozdravnom riječju obratila se konzulica savjetnica Klaudija Aljinović i pritom istaknula povezanost i dobre odnosi između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke, koji višestruko dolaze do izražaja kroz općeprihvaćene vrijednosti, posebice u okviru zajedničke europske obitelji. Europa, rekla je, baštini blagostanje, socijalnu sigurnost, poštivanje ljudskih prava, pravnu sigurnost te perspektivu života u miru, kao niti jedno drugo područje na svijetu. To su okvir i vrijednosti koje obilježavaju tradicionalno dobri gospodarski odnosi između SR Njemačke i Republike Hrvatske, a manifestiraju se u tome što je SR Njemačka prvi vanjskotrgovinski partner, a u ukupnim investicijama četvrti investitor u Republiku Hrvatsku, istaknula je konzulica savjetnica Aljinović.

Tom prigodom je s hrvatske strane iskazana zabrinutost u svezi nepovoljnog demografskog konteksta, odnosno odljeva radne snage iz Hrvatske u inozemstvo. Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić povezao je pritom nepovoljne demografske prilike s hrvatskim obrazovnim sustavom te spomenuo odlazak medicinskih sestara u Njemačku, što izravno omogućuje hrvatski obrazovni sustav. Također, na sastanku je, kao tema, potaknuta i potreba za dualnim obrazovanjem u Republici Hrvatskoj, za što je potreban zakonski okvir. Pritom je istaknut pozitivan primjer takvog obrazovanja u grafičkoj industriji u Ludbregu.