Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Tel Aviv, 20. travnja 2017.

Nova pravila o označavanju nutricionističke vrijednosti hrane na izraelskom tržištu

U cilju zdravstvenog osvješćivanja potrošača, izraelsko Ministarstvo zdravstva početkom travnja 2017. objavilo je prijedlog nove uredbe čije bi odredbe obvezivale  proizvođače hrane na jasno isticanje vidljivog nutricionističkog profila na naljepnici na prednjoj strani ambalaže/proizvoda, a koja bi uključivala crvene i zelene simbole. Crveni simbol morao bi obvezno sadržavati specifikacije neželjenih sastojaka, kao što su transmasne kiseline, povećane razine soli i šećera i dr. Zelenim simbolom označavali bi se proizvodi preporučeni za konzumaciju sa zdravstvenog aspekta. Prijedlog nove uredbe primjenjivat će se postupno do 2020. godine (za sada nije poznato više detalja o ovoj privremenoj postupnoj primjeni). Ministarstvo zdravstva trenutno prikuplja komentare javnosti o ovoj inicijativi.  Prema dosadašnjim inicijalnim javnim reakcijama uvoznici se snažno opiru predloženoj mjeri. Okosnica njihovih komentara jest:

1) uredba je temeljena na specifičnom modelu koji je djelomično uveden u Čileu, ali nije u skladu s odredbama o označavanju u Europi, Aziji i SAD-u,

2) globalni svjetski proizvođači hrane neće mijenjati dizajn i izgled ambalaže za tako malo tržište kao što je izraelsko, stoga bi teret nove naljepnice pao na uvoznike te im tako povećao administrativne i druge troškove i regulatorne prepreke na izraelskom tržištu.

S druge strane lokalni proizvođači najavljuju da će ako se uvoznici izuzmu iz primjene i oni zahtijevati isto.