Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Ljubljana, 11. listopada 2018.

NLB uoči prodaje isplaćuje 270 milijuna eura dividende

Skupština Nove ljubljanske banke (NLB), koja je u državnom vlasništvu, mogla bi u slijedećih nekoliko dana odlučiti o izdvajanju prošlogodišnje neto dobiti za dividende. Kako se očekuje, o tomu će u dogledno vrijeme odlučiti Europska središnja banka (ECB). Tako bi se u državni proračun prelilo 270,6 milijuna eura, izvijestilo je ljubljansko Delo.

Iako je Skupština NLB-a još krajem lipnja željela cijelu bilančnu dobit od 270,6 milijuna eura, uključujući 189,1 milijuna eura iz prošlogodišnje neto dobiti, izdvojiti za dividende, morala je zaključiti kako ta dobit ostaje neraspoređena. Naime, zbog rizika vezanih za postupke protiv Ljubljanske banke, zbog prijenosa deviznih depozita hrvatskih štediša, NLB nije dobio suglasnost ECB-a. Međutim, sredinom kolovoza Slovenija je usvojila zakon, prema kojemu će iz fonda za sukcesiju NLB-a vratiti financijsku vrijednost u slučaju prinudne naplate imovine NLB-a u Hrvatskoj.

Nadzorni odbor Slovenskog državnog holdinga, kako se predviđa,  obznanit će u ponedjeljak namjeru listinga NLB-a na kotaciji Londonske i Ljubljanske burze, koja će tog dana biti i objavljena. Od 22. do 26. listopada bit će donesena odluka o cijeni udjela NLB-a u planiranoj privatizaciji banke prije javne ponude dionica.

Država namjerava ponuditi najmanje pola, a najviše tri četvrtine udjela u NLB-u. U slučaju uspješne prodaje NLB-a, dividende, koje je najveća slovenska banka u posljednjih nekoliko godina upumpala u budžet, zajedno sa otkupnom cijenom, mogle bi dostići iznos koji je država izdvojila na kraju 2013. godine za državnu pomoć.