Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Ankara, 10. rujna 2020.

Napreduju radovi na budućem turskom najdužem visećem mostu na svijetu

Radovi na mostu s najdužim rasponom na svijetu, koji će se protezati preko tjesnaca Dardaneli na sjeverozapadu Turske, napreduje iznimnom brzinom kako bi projekt bio dovršen na vrijeme, u proljeće 2022. godine. Izgradnja ovog ambicioznog projekta započela je u ožujku 2017. a riječ je o visećem mostu nazvanom „1915 Çanakkale“.  

Most će biti dug 3563 metra (s prilaznim vijaduktima 4608 metara) i ono što ga će ga izdvajati je glavni raspon dužine 2023 metra čime bi trebao prestići japanski Akashi Kaikyō kao most s najvećim rasponom na svijetu. Dakle, neće biti najduži most na svijetu, nego most s najvećom dužinom ceste/željeznice između dvije kule mosta koji će na ovom mostu biti visoki čak 318 metara.

Ovaj most vrijedan je oko 3 milijarde američkih dolara i imat će šest traka za autocestu (po tri u svakom smjeru, zajedno s dvije pješačke staze sa svake strane) te će povezivati Aziju i Europu na mjestu koje se nalazi oko 200 kilometara južno od Istanbula, kao dio autoceste Kinali-Tekirdag-Canakkale-Savastepe.