Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Budimpešta, 14. studenog 2017.

Najvrjednije tvrtke su u mađarskim rukama

Listopadski broj Forbesa sadrži prvih 100 poduzeća, odnosno 100 najvrjednijih poduzeća koja su u potpunosti u mađarskim rukama. Prošli su kroz indekse 350 tvrtki u dva mjeseca.

Što se tiče županija, njih osamnaest i Budimpešta ima najmanje jednu tvrtku među prvih 100. Gotovo polovina ukupne vrijednosti vodećih tvrtki registrirana je u središnjoj regiji zemlje.

Tijekom prvog parlamentarnog ciklusa nastalo je 45 posto tvrtki, iako je dio njih već postojao prije promjene režima. Prema tomu, gotovo polovina najvrjednijih tvrtki osnovana je prije najmanje 25 godina. Najveća poduzeća osnovana su u vrijeme promjene režima, ali mnoga od njih su shvatila da, ako se ne otvore na stranim tržištima, neće moći pratiti potrebnu konkurentnost i rast.

Pobjednik je Videoton, registriran u okrugu Fejér, vrijedan 212 milijarde forinti (680 milijuna eura), srebrni je MPF Holding iz Budimpešte s 112 milijardi forinti (359 milijuna eura), a slijedi ih Nitrogénművek iz okruga Veszprém sa 73 milijarde forinti (234 milijuna eura).

Pod naslovom “2.035 milijardi forinti u 18 županija“ navodi se kako ima slučajeva da najuspješnija tvrtka u županiji sama predstavlja cijelu regiju na popisu “Mađarskih 100“.