Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Subotica, 13. rujna 2017.

Najuspješnijih 500 kompanija u središnjoj i istočnoj Evropi (CIE) ostvarilo je promet od 580 milijardi EUR u prošloj godini, a među njima je i sedam tvrtki iz Srbije

Najbolje plasirana srpska kompanija je Elektroprivreda Srbije (EPS) koja je na 72. mjestu. Iza EPS-a slijede Naftna industrija Srbije (NIS) koja se nalazi na 94. mjestu, zatim Fiat Srbija na 152. mjestu, Merkator-S Novi Sad na 196, Telekom Srbija na 265. mjestu, Delhaize Srbija na 271, dok je Srbijagas na 362. poziciji, prema devetoj godišnjoj studiji Coface o 500 najvećih kompanija u CIE.

Najveći broj uspješnih kompanija imaju Poljska, Mađarska i Češka.

Automobilska industrija i transport sa prometom od 128 mlrd EUR postali su najveći sektor na ovim prostorima, preuzimajući vodeću poziciju od sektora nafte i plina, prema nalazima istraživanja ove međunarodne kompanije za osiguranje kredita.

Najveće kompanije imale su smanjenje prometa i neto profita od 0,6 posto, odnosno 3,1 posto, ali su značajno povećale svoju radnu snagu, zapošljavajući 4,5 posto ukupne radne snage u regiji, odnosno 2,24 milijuna ljudi.

To je doprinijelo padu stope nezaposlenosti, koja je u deset zemalja pala čak za više od 10 posto. Coface predviđa da će se rast u zemljama CIE u 2017. i 2018. godini oporaviti nakon prošlogodišnjeg usporavanja, na 3,4 posto, odnosno 3,3 posto u narednoj godini, zahvaljujući stabilnom rastu osobne potrošnje, uz podršku stalnih poboljšanja na tržištu rada.