Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Bangkok, 13. veljače 2018.

Najnovije aktivnosti u ribarstvu i riboprerađivačkoj industriji u Tajlandu

U zadnje četiri godine Vlada Kraljevine Tajlanda utrošila je gotovo 2,1 milijardi tajlandskih bahti (57 milijuna eura) u borbi protiv ilegalnog, neprijavljenog i nereguliranog ribolova u zemlji (IUU),  priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Tajlanda.

Tako je uspostavljen Centar za praćenje razvoja kapaciteta za nadzor, provođenje zakona te za zapošljavanje službenika i inspektora radi učinkovitije implementacije zakonskih odredbi i suzbijanje IUU-a. Ključni okviri za napredak u suzbijanju IUU-a provode se putem pravnih i političkih okvira, upravljanja ribarskom flotom, nadzorom i kontrolom morskog područja, navigacijskim sustavom, zaštitom radnih prava u sektoru ribarstva, provedbom zakona te suradnjom s međunarodnim partnerima, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Tajlanda.

Naime, u travnju 2015. godine Europska unija izdala je službeno upozorenje, odnosno takozvani žuti karton za Kraljevinu Tajland (KT), navodeći kako njena vlada ne čini dovoljno u borbi protiv ilegalnog, neprijavljenog i nereguliranog ribolova u zemlji (IUU).