Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Ljubljana, 14. travnja 2020.

Na ulasku u Sloveniju sedmodnevna umjesto dvotjedne karantene

Od 12. travnja 2020. na snazi je nova odluka o ulasku u Sloveniju na graničnim prijelazima na vanjskoj granici (s Hrvatskom) te na kontrolnim točkama na unutarnjim granicama (Italija, Austrija, Mađarska) Republike Slovenije. Odluka je objavljena u Službenom listu RS br. 50/2020 od 11.4.2020. 

Osobama koje nakon 12. travnja ulaze u Sloveniju ministar zdravstva će zbog mogućnosti zaraze virusom SARS-CoV-2 (COVID-19) odrediti karantenu u trajanju od 7, umjesto dosadašnjih 14 dana. Zadnjeg dana karantene napravit će se test na korona virus. Ako tekst nije moguće napraviti ili ako rezultati testiranja nisu gotovi sedmi dan karantene, karantena se automatski produžuje do primitka nalaza, ali ne dulje od 14 dana od početka karantene. Ako je rezultat testiranja na COVID-19 negativan, karantena prestaje. Ako je nalaz testa pozitivan, primjenjuju se stručne smjernice za zaražene virusom SARS-CoV-2 (COVID-19) te Pravilnici o prijavi zaraznih bolesti i posebnim mjerama za njihovo sprečavanje i obuzdavanje (SL 16/&99 i 58/17).

Osobe koje u Sloveniji imaju prebivalište ili boravište karantenu provode na svojoj adresi stanovanja. Ako osoba nema prebivalište ili boravište u Sloveniji ili iz opravdanog razloga ne može biti na svojoj adresi prebivališta ili boravišta, karantena će biti određena na adresi na kojoj će osoba privremeno boraviti. Stranom državljaninu koji u Sloveniji nema ni boravište ni prebivalište i ne može dati adresu na kojoj će provesti karantenu neće se dozvoliti ulazak u Sloveniju.

Stranom državljaninu koji će u Sloveniji obavljati posao karantena će se odrediti na adresi navedenoj u potvrdi poslodavca koju treba pokazati na granici prilikom ulaska u Sloveniju i koju je poslodavac radniku izdao prije prelaska granice.

Radniku koji dolazi na rad u Sloveniju poslodavac mora osigurati uvjete za provođenje karantene koji su utvrđeni u odluci o karanteni, kao i prehranu i zaštitu. Smještaj mora biti u skladu s preporukom Nacionalnog instituta za javno zdravstvo koja se odnosi na karantenu.

Strancu koji nema prebivalište u Sloveniji a na granici je pozitivan na SARS-CoV-2 (COVID-19) ili ima simptome karakteristične za zarazu neće biti dozvoljen ulaz u Sloveniju. Osobama koje zbog mjera koje provode susjedne države neće moći napustiti teritorij Slovenije neće se dozvoliti ulazak u Sloveniju.

 Odluka se ne odnosi na:

- prekogranične dnevne migrante koji imaju dokaz o radnom odnosu u susjednoj državi ili potpisanu izjavu u kojoj je navedeno zašto prelaze granicu kao dnevni radni migranti;

- prekogranične tjedne migrante koji imaju dokaz o radnom odnosu u Austriji ili Sloveniji;

- osobe koje idu na sprovod bliskog člana obitelji u susjednoj državi te napuštaju Sloveniju i vraćaju se u Sloveniju u istom danu i imaju dokaz o datumu i satu sprovoda;

- osobe koje tranzitiraju kroz Sloveniju, osobe koje prevoze robu u Sloveniju ili iz Slovenije te na tranzitni kamionski promet;

- osobe s diplomatskom putovnicom;

- osobe koje obavljaju hitne usluge za koje imaju potvrdu nadležnog ministarstva, pripadnike službe zaštite i spašavanja, zdravstveno osoblje, policiju, vatrogasce, osobe koje obavljaju humanitarni prijevoz, slovenske, austrijske, talijanske i mađarske državljane koji imaju zemlju preko granice i obavljaju poljoprivredne radove itd.

Odluka će ostati na snazi do opoziva. Više informacija dostupno je na

https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2020-01-0775/odlok-o-odrejanju-in-izvajanju-ukrepov-povezanih-s-preprecevanjem-sirjenja-covid-19-na-mejnih-prehodih-na-zunanji-meji-in-na-kontrolnih-tockah-na-notranjih-mejah-republike-slovenije.