Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Dublin, 16. studenog 2020.

Na svjetskoj ljestvici talenata Irska na 18. mjestu

Na Svjetskoj ljestvici talenata koju izrađuje Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, Irska je ove godine na 18. mjestu među 63 uključene zemlje, zadržavši istu poziciju kao i lani, objavio je IMD. Irska je najbolje pozicionirana po faktoru spremnosti zemlje za udovoljavanjem zahtjevima tržišta za kvalificiranom radnom snagom (na 9. mjestu), no, u ovom je dijelu pokazala pogoršanje za jedno mjesto na ljestvici u odnosu na prethodnu godinu. Kao prednosti ističu se rast radne snage (2,53 posto), financijske vještine, međunarodno iskustvo višeg rukovodstva te osnovno i srednjoškolsko obrazovanje; jezične vještine, pak, navedene su kao najveći nedostatak.

Po faktoru privlačnosti da zadrži nadarene osobe i privuče strane talentirane osobe Irska se nalazi na 12. mjestu – u ovom dijelu Irska je pokazala pogoršanje za četiri mjesta na ljestvici u odnosu na prethodnu godinu. Naknade u uslužnom sektoru izdvojene su kao prednost, dok su kao najveći nedostaci izdvojeni stopa poreza na osobni dohodak te indeks troškova života.

Irska je najgore pozicionirana po faktoru ulaganja i razvoja (na 39. mjestu) te je u ovom dijelu pokazala poboljšanje za pet mjesta na ljestvici u odnosu na prethodnu godinu. Kao najveći nedostaci po ovom faktoru ističu se ukupno izdvajanje za obrazovanje (3,1 posto BDP-a) te zdravstvena infrastruktura.