Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Beograd, 13. veljače 2018.

Na Hrvatsko-srpskom gospodarskom forumu u Hrvatskoj elita srbijanskog biznisa

Hrvatska gospodarska komora i Privredna komora Srbije (PKS) organizatori su Hrvatsko-srpskog gospodarskog foruma, održanog 12. veljače ove godine u okviru službenog posjeta predsjednika Srbije Hrvatskoj, a na tom događaju sudjelovali su čelni ljudi više od 30 velikih hrvatskih i srbijanskih kompanija, navodi PKS.

Iz Srbije su u Zagreb stigli vlasnici i menadžeri 17 uspješnih poslovnih sustava i pojedinačnih kompanija iz proizvodnih i uslužnih sektora koji posluju u zemlji, regiji i svijetu, kao što su MK Group, Moji brendovi, ComTrade, Alco Group, Industrija mesa Matijević, Nectar, Elixir, Metalac i Zlatiborac.

Ukupna robna razmjena između Srbije i Hrvatske u 2017. godini iznosila je 1,027 milijardi eura, što je povećanje za 14,2 posto u odnosu na 2016. godinu. Izvoz u Hrvatsku prošle godine iznosio je 550,7 milijuna eura, što  je povećanje od 17,6 posto u odnosu na godinu ranije. Uvoz iz Hrvatske povećan je za 10,4 posto u odnosu na 2016. godinu i iznosio je 476,3 milijuna eura,  a suficit Srbije u robnoj razmjeni prošle godine iznosio je 74,4 milijuna eura. Srbija je 2017. u Hrvatsku najviše izvozila katode od rafiniranog bakra, ploče i trupce od legura aluminija, motorni benzin (bez bio dizela), jestivo ulje od suncokreta, dok je iz Hrvatske najviše uvozila nerazvrstanu robu i robe na skladištenju, cement portland, laka ulja, dijelove za sjedišta i soju u zrnu, navodi PKS.

Prema analizama PKS-a, mogućnosti za povećanje srpskog izvoza postoje, osim u tradicionalnim sektorima čiji su proizvodi već prisutni na hrvatskom tržištu, i u tekstilnoj industriji, industriji plastike i namještaja, strojogradnji, industriji papira i proizvodnji mliječnih proizvoda.

Srbijanski gospodarstvenici, osim za povećanje trgovinske razmjene s Hrvatskom, posebno su zainteresirani za investiranje u Hrvatskoj, kao i za druge više oblike gospodarske suradnje s hrvatskim tvrtkama, podsjeća PKS.